Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Senátoři boxovali v ringu před parlamentem

Autor: ČTK, Cáfa, mivrk - 
14. září 2010
17:38

Prostranství před thajským parlamentem se v pondělí změnilo v boxerský ring.
Dva tamní senátoři se poprali přímo před budovou parlamentu za přihlížení početného publika. Tentokrát však nešlo o žádnou politicky motivovanou výměnu názorů, ale o skutečný zápas v tradičním thajském bojovém sportu, Thajském boxu.

Cílem utkání byla podle agentury AP podpora thajského kickboxu na mezinárodní úrovni a apel na mladé Thajce, aby tento národní sport nadále udržovali. Oba zápasící zákonodárci totiž již nejsou žádní mladíci. Mladší z obou bývalých boxerů Pajap Tongčuen (59) před zápasem s Dírekem Tungfangem (62) považoval za úspěch už jen to, že je ve svém věku vůbec schopen do dvoukolového zápasu nastoupit.

Rozhodčí nakonec vyhlásil vítězem utkání oba sportovce, ačkoliv podle názoru publika měl starší boxer nad svým mladším kolegou po celý zápas mírně navrch.

Thajský box, který je u nás rovněž známý pod svým původním názvem Muay Thai, je bezmála sedm set let staré bojové umění z jihovýchodní Asie, ve kterém je možné kromě úderů pěstmi použít též údery loktem, kopy nohou a kolen.

Rvačky politiků

Situace, při kterých zákonodárci opustí míru slušného chování a poperou se přímo v parlamentních lavicích, jsou v jihovýchodní Asii celkem běžným fenoménem. V rámci evropského kontinentu jsou takovými mistry v pádné argumentaci hlavně Ukrajinci.

K poslednímu incidentu zde došlo minulý týden během jednání o přijetí vládního úsporného balíčku, kdy se střetli poslanci Strany regionů Viktora Janukovyče se zákonodárci Julie Tymošenkové. Potyčka však otrlé Ukrajince z míry nevyvedla a poslanci, kteří se zrovna do bojů nezapojovali, dál pokračovali v hlasování.

Naším nejznámějším agresivním jednáním politiků je bezpochyby ona všeobecně známá „Rathova facka“, ke které došlo na valné hromadě Stomatologické komory.

Diskusi moderoval Miroslav Macek, který si od řečnického pultíku odskočil za Davidem Rathem, kterému uštědřil políček. „Byla to ryze soukromá věc mezi mnou a ministrem Rathem. Nebylo v tom žádné politikum,“ hájil se tehdy Macek.

Podobně nepochopitelně se zachoval i bývalý předseda vlády Mirek Topolánek, který pěstí napadl fotografa Blesku, který údajně svým focením obtěžoval jeho spícího syna Nicolase.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi