Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ama - 
4. září 2010
08:01

Zemětřesení o síle 7,1 Richterovy stupnice zasáhlo Nový Zéland. Došlo především k materiálním škodám. Vážně zraněné jsou zatím dvě osoby.Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním novozélandskou geologickou službu, americkou geologickou službu USGS a místní úřady. V postižené oblasti byl vyhlášen stav nouze.

Síla zemětřesení byla původně určena na 7,4 stupně, po přezkoumání záznamů byla intenzita snížena. Ohnisko otřesů se nacházelo asi 30 kilometrů západně od města CHristchurch. Tam starosta Bob Parker několik hodin po otřesech vyhlásil stav nouze a varoval občany před následnými otřesy.

Stav nouze

Město bylo zasaženo otřesy uprostřed noci. Trosky zřícených budov zasypaly ulice, přerušeny jsou dodávky elektřiny, plynu i vody.

Policie uzavřela některé části města, kde byly cesty zateraseny sutinami. Na celém ostrově byla přerušena železniční i letecká doprava.

Jak uvádí server idnes.cz, stav nouze využili zloději, policie už několikrát zasahovala při rabování obchodů. Zloději využili toho, že obchody jsou poškozené, mají například zničené zámky nebo nefunkční bezpečnostní systémy.

Žádná oběť

V nemocnicích bylo ošetřeno neupřesněné množství lidí s menšími poraněními, dva vážně zranění muži byli hospitalizováni. Jeden je na jednotce intenzivní péče, druhému způsobily vážné rány kusy skla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi