Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

VIDEO: Chilští horníci natočili, jak bojují o život

  • Autor: dri,šimk - 
    27. 8. 2010
    12:41

    Chilští horníci, kteří jsou zavalení 700 metrů pod povrchem a s okolním světem  je spojuje jen patnáct centimetrů široká šachta, natočili, jak to tam dole v hloubce vypadá. Konečně je můžeme vidět!

    Nově zveřejněné video, které natočili chilští horníci po 22 dnech pod zemí, nám dává alespoň omezenou možnost představit si podmínky, za jakých přežívají. Ukazuje, jakým způsobem tráví den, kde se scházejí na porady, kde se baví a kde modlí. Na konci videa všichni společně zpívají chilskou národní hymnu.

    Video Zavalení horníci v chilském dole - /YouTube/
    Video se připravuje ...

    "Horníci mají povětšinou narostlé vousy, jsou vysvlečení do půl těla a zpocení, ale jsou v rámci možností zdraví", řekl BBC chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich. Ministr dále prozradil, že ode dne, kdy byli uvězněni, až do dne, kdy s nimi bylo navázáno spojení, zhubli všichni 8-10 kilogramů. Nyní je jejich stav již stabilizovaný a dodávky jídla i dalšího potřebného materiálu jsou jim spuštěny šachtou.

    Natáčení videa též někteří horníci využili k tomu, aby pozdravili své blízké.

    Přežijí-li, odškodné je nemine...

    Rodiny zavalených horníků nečekají, jestli se nad jejich osudy někdo slituje, a samy připravují žalobu na těžařskou společnost San Esteban Primera.

    Chilský soudce zároveň zmrazil 1,8 milionů dolarů (36 milionů korun) z výnosů důlní společnosti a nařídil, aby hotovost v této výši byla odložena pro případné budoucí odškodnění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi