Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zasypaní horníci: Už vědí, že je vysvobodí o Vánocích

Příbuzná jednoho ze zavalených horníků pláče štěstím poté, co se dozvěděla, že všech 33 mužů pod zemí je naživu.
Příbuzná jednoho ze zavalených horníků pláče štěstím poté, co se dozvěděla, že všech 33 mužů pod zemí je naživu.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, mivr - 
26. srpna 2010
17:08

Rodiny třiatřiceti chilských zavalených horníků obdržely první poštu od mužů uvězněných sedm set metrů pod zemí. Mohou s nimi komunikovat také díky video a audiotechnice. Havířům již bylo sděleno, že jejich vysvobození možná potrvá až do Vánoc. Záchranné akce jsou v plném proudu a všichni doufají, že se je na čerstvý vzduch podaří dostat co nejdříve.

Horníci zůstali v dole na měď vzdáleném sedm set dvacet pět kilometrů od města Santiago de Chile, kde je uvěznil zával části přístupové šachty nad nimi. Pod zemí jsou od 5. srpna a o tom, že jsou naživu, ví svět teprve od neděle. Bezpečně se mohou pohybovat v úseku šachty dlouhém 1,2 kilometru.

Chtějí být doma už 18. září

"Mohli jsme jim více méně říci, že je nebude možné zachránit před státním svátkem 18. září a že doufáme, že je dostaneme na povrch před Vánocemi. To je zatím dost široký rámec, který budeme moci upřesňovat," uvedl chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich. Zavalení horníci údajně zprávu přijali klidně, ale ministr nevyloučil, že bude následovat "období depresí, úzkosti a tísně".

"Doufáme, že se podaří určit bezpečný prostor, v němž si budou moci zřídit místo na spaní a odpočinek, další na rozptýlení, jídlo a práci," dodal ministr Maňalich. Mužům zavaleným v dole se hlavně moc nelíbí představa, že by nemohli být se svými rodinami 18. září. Chile v ten den totiž slaví Den nezávislosti.

Horníci chtěli karty a fotky Elvise

Než se zjistilo, že tam jsou horníci zavaleni, přežívali stateční muži jen díky přísnému omezení denních dávek potravin, které s sebou měli. Teď je jim provizorní úzkou šachtou podávána výživa, glukóza a tablety, které mají zamezit dehydrataci.

Muži dostávají i jiné věci, které jim usnadňují nebo zpříjemňují život v dole, jako například hygienické potřeby, oblečení, karty, svítilny, teploměry a modlitební knížky. Někomu se dokonce posílaly rarity – fotky Elvise Presleyho, chilskou vlajku  a fotbalové tričko.

A jeden z horníků dokonce vzkázal své ženě, se kterou se před dvaceti pěti lety nechal oddat jen civilně: "Až budu venku, koupíme svatební šaty a vezmeme se v kostele."

Muži hubnou každým dnem

Zdravotní stav horníků je pečlivě sledován. Lékaři určili každému z nich speciální stravovací harmonogram. Několik ze zavalených havířů trpí totiž menší nadváhou a nemuseli by záchrannou chodbou, která má v průměru mít šedesát šest centimetrů, prolézt. Přitom je ale odborníky tipováno, že už muži zhubli každý asi osm kilogramů.

Organizátoři záchranné akce také chtějí, aby si skupina vytvořila rutinní režim, v němž se bude střídat odpočinek s aktivitou. Rozdělí je proto na dvě skupiny a zatímco jedna bude spát, druhá bude pracovat nebo se bavit.

Názory zahraničních odborníků

"Je třeba zachovat šest základních principů, mají-li se dotyční dostat ven v dobrém stavu. Prvním je udržet jejich kontakt s rodinami. Přitom těm, kdo jsou nahoře, by měli odborníci radit, co mají nebo nemají sdělovat, aby nepřispívali ke stresu," tvrdí odborník na řešení traumatických situací z Londýna James Thompson.

"Chilští horníci jsou sice zvyklí být pod zemí, ale čeká je nebezpečí v podobě horka. V hloubce sedm set metrů budou trvale vystaveni až třiceti čtyřem stupňům Celsia, což odebírá energii a ve skupině přispívá k napětí," obává se novozélandský důlní expert Dave Fieckert.

"Další z pravidel je udržet muže aktivní a přinutit je ke cvičení. I tak se ale musí počítat s úbytkem svalové hmoty a tím, že po návratu se budou cítit jako kdyby se vrátili z vesmírného letu," doplňuje fyziologa Alan Richardson.

 

625026:full:true:true

limak007 ( 26. srpna 2010 19:47 )

Držím palce zavaleným i záchranářům. Strašně moc si přeju, ať se to povede.

limak007 ( 26. srpna 2010 19:45 )

Štyři může napsat jenom ... doplň si sám.

defakto ( 26. srpna 2010 17:46 )

vysvobozovat někoho štyři měsíce je nepředstavitelné ! Mít tam někoho blízkeho , snad ho začnu vyhrabovat motykou a krompáčem sám !!!

Zobrazit celou diskusi