Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

33 mužů přežívá 700 metrů pod zemí

Nad místem závalu se shromažďují příbuzní horníků a vyjadřují svým blízkým podporu
Nad místem závalu se shromažďují příbuzní horníků a vyjadřují svým blízkým podporu  (Autor: ČTK)
Autor: INT, jen, hto - 
26. srpna 2010
06:55

Jejich osud sleduje celý svět. Zatímco v podzemí si prožívají peklo, na povrchu jsou zasypaní chilští horníci hrdiny. Záchrana potrvá měsíce, horníci si tak zatím s rodinami na povrchu posílají vzkazy. Nejdojemněji působí dopisy nejstaršího ze zavalených, Maria Gomeze (63).

Mario Gomez v neděli poslal na povrch první zprávu, že všichni dole jsou v pořádku. Od té doby píše láskyplné dopisy manželce, která na něj nahoře oddaně čeká. „Milovaná Lilo, jsem v pořádku, s pomocí Boží se nám doufám brzy podaří dostat se ven, jen trpělivost a víru,“ začíná jeden z Mariových vzkazů.

Zachrání je na Vánoce

„I když na spojení budeme muset čekat měsíce, chci všem vyřídit, že jsme v pořádku a jsem si jistý, že se ven dostaneme živí. Budeme v kontaktu, Lilo. Ať je Pán Bůh s vámi, miluji vás,“ píše dál hrdina Gomez, který v dolech pracuje už od svých 12 let! Tehdy mu zemřela matka, a tak se musel živit sám. Nyní se stal chilským národním hrdinou.

„Mario umře studem, až se dostane ven,“ řekla Gomezova žena k humbuku, který jeho vzkazy z podzemí vyvolaly. Gomez je podle ní totiž skromný a není rád ve středu pozornosti. Manželce přitom už dřív sliboval, že o Vánocích půjde po 51 letech do penze.

Ironií je, že 33 horníků bude podle expertů vyproštěno právě až okolo Vánoc. Ačkoliv zasypané muže od jejich blízkých na povrchu dělí jen 700 metrů, hloubení evakuační šachty potrvá asi čtyři měsíce. Záchranáři zatím zavaleným posílají menší zásobovací šachtou kapsle s potravinami, léky a korespondencí. Podle posledních vzkazů jsou horníci v hlubině v dobrém stavu, přejí si jen studené pivo a noviny.

624500:gallery:true:true

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi