Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Klinika smrti: Třetí dítě zemřelo, další bojují o život

Klinikou v německé Mohuči otřásá děsivý skandál
Klinikou v německé Mohuči otřásá děsivý skandál  (Autor: ČTK)
Autor: INT, mivr, oj - 
24. srpna 2010
08:48

AKTUALIZUJEME: Skandál nevídaných rozměrů má na krku klinika v západoněmecké Mohuči. Tři děti po smrti, osm jich zůstává v ohrožení, z toho dvě bojují o život...

Pravděpodobně na následky infuze kontaminované střevními bakteriemi zemřel v pondělní večer už třetí kojenec, který se narodil ve 24. týdnu těhotenství. Policie případ vyšetřuje jako zabití z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví.

Malí pacienti byli podle dosavadních zjištění závadnou kapačkou infikováni o víkendu. Dva předčasně narození kojenci se srdeční vadou ve věku dvou a osmi měsíců zemřeli v sobotu na jednotce intenzivní péče.

Šéf nemocnice Norbert Pfeiffer je smrtí třetího dítěte zděšený. "Tato smrt jen přináší další obavy a strach všem zúčastněným. Je hrozné, že děti byly v naší péči a my jim měli pomoct. Místo toho tu umírají. Naše myšlenky jsou s rodiči a příbuznými dětí," řekl.

Špinavé hadičky?

"Ke kontaminaci výživy mohlo dojít kvůli znečištěným hadičkám. Ty jsou jedinou částí zařízení, které se pracovníci lékařského zařízení přímo dotýkají, tudíž k přenosu bakterií mohlo dojít tímto způsobem," řekl vrchní státní zástupce Klaus-Peter Mieth.

Klinika již připustila, že roztok mohl být kontaminován ve vlastní nemocniční lékárně. Nechala proto uzavřít zvláštní místnost, kde se roztok připravoval, vyměnila dočasně zaměstnance, kteří infuze připravovali, a pracuje i s jinými přípravky.

Stav dalších třech infikovaných označili lékaři jako kritický. Klinika i policie se v současnosti soustředí na odhalení příčiny znečištění infuzí. "Objasnit se zejména musí, kdy ke znečištění došlo," řekl televizi ZDF Fred Zepp, ředitel Centra lékařství pro děti a dorost mohučské nemocnice.

Přehlédli něco?

Roztoky do kapaček si toto zdravotnické zařízení nechává připravovat ve vlastní lékárně. Jejich příprava byla údajně pod každodenním dohledem Ústavu pro mikrobiologii a hygienu.

Infuze, kterou děti dostaly, se skládá z devíti částí: aminokyselin, glukózy, hořčíku, vápníku, draslíku, sodíku, zinku, fosfátů a vody. Ty jsou smíchány přímo na klinice. Dva zaměstnanci vyrobí za jeden den deset až dvacet infuzí. Možná, že právě to, že udělají hodně roztoků za den, zapříčinilo, že někde pochybili a způsobili tím tak smrt těmto malým dětem.

"Jsem tím hluboce otřesen. Všechny nás to velmi vyděsilo. S rodiči a příbuznými o ně máme strach," prohlásil šéf kliniky Norbert Pfeiffer.

Lékaři v ČR: U nás se to stát nemůže!

Jak probíhá kontrola infuzí, které se podávají dětem? "Příprava v lékárně i zacházení s infuzními roztoky u lůžka pacienta podléhá v EU přísnému režimu, jehož cílem je snaha zabránit jakékoliv kontaminaci," potvrdil Blesku MUDr. Jiří Zeman. Jeho slova potvrzuje i ředitel olomoucké nemocnice Radomír Maráček: "V naší nemocnici je něco takového zcela vyloučeno. Veškerá léčiva prochází přes Ústav pro kontrolu léčiv."

impidimpi ( 25. srpna 2010 12:47 )

buďme rádi za naše zdravotnictví....

Zobrazit celou diskusi