Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový Zéland: 11 velryb zachráněno, 47 uhynulo!

Nový Zéland: Podařilo se zachránit pouhých 11 velryb...
Nový Zéland: Podařilo se zachránit pouhých 11 velryb...  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, jos - 
21. srpna 2010
15:47

Jedenáct z celkem 58 velryb, které uvízly na mělčině na izolované severní pláží Karikari na Novém Zélandu, se podařilo vypustit na volné moře. Čtyři z nich jsou však nadále v ohrožení života.

"Z jedenácti vypuštěných velryb vypadá sedm v dobré kondici, ale čtyři mají nějaké zdravotní problémy. Naše oddělení je znepokojeno, protože ještě neodpluly dostatečně daleko. Situaci pozorně sledujeme," uvedla mluvčí místního ekologického oddělení Carolyn Smithová.

Na pobřeží Nového Zélandu připlulo 58 kytovců druhu Kulohlavec černý (Globicephala melaena) již ve čtvrtek v noci. Zpozorováni však byly až po 12 hodinách, což je důvodem, proč jich tolik uhynulo.

V pátek přeživší kytovce ochránci zvířat a dobrovolníci převezli do asi kilometr vzdálené zátoky Matai Bay, která má klidnější vodu, a vypustili je zde.
V roce 2007 na pláž Karikari zabloudilo 101 kulohlavců černých.

Pláže Nového Zélandu patří k místům s největším výskytem uvízlých kytovců, většinou se k pevnině dostanou během migrace do a z antarktických vod. Od roku 1840 tu podle oficiálních zdrojů zaznamenali více než 5000 uvízlých velryb a delfínů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi