Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

58 mrtvý velryb: Smutný pohled na novozélandskou pláž!

Na pobřeží Nového zélandu zemřelo 58 kytovců.
Na pobřeží Nového zélandu zemřelo 58 kytovců.  (Autor: /Youtube/)
Autor: ČTK, oj - 
20. srpna 2010
14:16

Na odlehlé pláži na severu Nového Zélandu uvízlo hejno velryb. 58 kytovců na souši zemřelo, záchranáři bojují o život zbylých 15, které se jim během dneška nepodařilo dostat zpět do moře.

Velryby, které váží až 1,5 tuny, uvízly na pláži u města Kaitaia. Podle Carolyn Smithové z ministerstva ochrany přírody k tomu zřejmě došlo během noci, a proto jich uhynulo tolik, než byly objeveny.

Pláž dnes bičoval silný vítr a déšť, což bylo pro záchranáře příznivé i nepříznivé zároveň. Déšť jim pomohl zajistit, aby velryby nevyschly, ale zároveň ztížil snahy dostat je zpět do moře. Záchranáři budou v pokusech pokračovat v sobotu ráno za použití těžké techniky.

"Za svítání chceme velryby transportovat přibližně jeden kilometr dále po pobřeží a vypustit je v nedaleké zátoce Matai," sdělil Mike Davies ze záchranného týmu. Zátoka je lépe chráněna a skýtá lepší možnost kytovce vypustit na volné moře.

Uvíznutí velryb na pobřeží Nového Zélandu je poměrně častým jevem především v době, kdy tudy velryby proplouvají na migračních tazích do vod Antarktidy a zpět. Vědci zatím nedokázali zjistit, co velryby vede k sebevražedným plavbám směrem k plážím, z nichž pro ně bez pomoci není úniku. Na stejné pláži uhynulo v roce 2007 101 kytovců.

anasyi ( 20. srpna 2010 19:00 )

nam da jeste poradne zabrat kytovcum

Zobrazit celou diskusi