Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt v troskách letadla našel bývalý americký senátor

Ted Stevens zemřel v pondělí při nehodě malého dopravního letadla na Aljašce.
Ted Stevens zemřel v pondělí při nehodě malého dopravního letadla na Aljašce.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
10. srpna 2010
20:43

Smrt v troskách malého dopravního letounu nalezl v pondělí veterán amerického Kongresu, dlouholetý republikánský senátor Ted Stevens. Podle sdělení rodiny byl Stevens jednou z obětí pondělní havárie, při níž na jihozápadě Aljašky zahynulo pět z devíti lidí na palubě. Mezi cestujícími byl i někdejší šéf Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Sean O'Keefe.

Letoun se zřítil v pondělí večer asi 30 kilometrů severně od města Dillingham. Na místo havárie byl vyslán tým záchranářů, ale jejich postup na místo neštěstí komplikovalo špatné počasí. Podle agentury AP pád letounu oznámila skupina lidí, kteří na místě obětem katastrofy poskytli pomoc. Jak se do oblasti dostali, není známo. Není rovněž zřejmé, zda Sean O'Keefe neštěstí přežil.

Sedmaosmdesátiletý Stevens byl poprvé za republikánskou stranu zvolen senátorem v roce 1968 a v Kongresu působil jako poslanec až do loňského ledna. V Senátu byl délkou svého mandátu mezi republikány absolutním rekordmanem. Aljaška byla jeho domovským státem. Stevens se významně podílel na legislativních úpravách, které zahájily sociální a hospodářský rozvoj nejsevernějšího státu USA.

Podle zpráv aljašského tisku úřady potvrdily smrt pěti z devíti cestujících, ale totožnost ani zdravotní stav čtyř přeživších nejsou známy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi