Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Konec pandemie prasečí chřipky: 18 449 mrtvých

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, oj - 
10. srpna 2010
15:21

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý vyhlásila pandemii takzvané prasečí chřipky za skončenou, nastává takzvaná "postpandemická" fáze. WHO minulý týden potvrdila globálně 18.449 smrtelných případů nakažení virem H1N1.

Celosvětovou pandemii WHO vyhlásila 11. června 2009. V posledních dvou měsících počet smrtelných potvrzených případů stoupl ve světě zhruba o 300.
Rozhodnutí WHO, zda nemoc má či nemá pandemický charakter, je velmi důležité pro národní vlády a bude mít vliv na plány na udržování a distribuci zásob vakcín.

Chřipka zasáhla více než 200 zemí

Podle WHO si prasečí chřipka dosud vyžádala přes 18.000 obětí ve více než 200 zemích světa. WHO vyhlásila 11. června 2009 celosvětovou pandemii, obavy z masového rozšíření nemoci se ale nenaplnily. Po jejím částečném odeznění se navíc objevily hlasy, že organizace rozsah choroby zbytečně zveličovala a nahrávala tak farmaceutickým společnostem, které měly na starosti vakcinaci spojenou s epidemií.

Česká vláda v červnu oznámila, že opatření ke snížení dopadů pandemie prasečí chřipky stála do té doby státní rozpočet 336 milionů korun. V Česku zemřelo na prasečí chřipku 102 lidí, většina zemřelých měla vážné doprovodné onemocnění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gevi ( 10. srpna 2010 21:31 )

Medicínsky nevzdělaní lidé v zahraničí chodili s rouškami po ulicích, nařizovala se různá opatření na letištích, dělaly se karantény, protože nikdo odpovědný si nevzal na trko neznámé nebezpečí.

gevi ( 10. srpna 2010 21:29 )

že náhle vyvstal nový typ chřipky a nevědělo se, jak je nebezpečná. Pod vlivem vyhlášení pandemie WHO se začaly odpovědné státy zásobovat vakcínou. Byly to téměř všechny státy Evropy a nakupovaly se miliony dávek vakcíny. Ale chřipka nebezpečná nebyla a dneska je mnoho lidí po bitvě genarály a volá po trestech pro odpovědné. Představte si, že by prasečí chřipka splnila obavy, lidé by umírali a naše odpovědné orgány by neměly žádnou vakcínu koupenou. To by se teprve volalo po trestech. A právem.

ales1 ( 10. srpna 2010 20:34 )

no a? Zde se vyhazují peníze za naprosté zbytečnosti, o kterých se to ví dopředu, tohle se jako zbytečnost ukázalo až když bylo po všem. Až bude příště nějaká hrozba a pod dojmem nadávání MZ neudělá nic, zase budete řvát. V Polsku je mimochodem zdravotnictví na úděsné úrovni a umírá se tam na nemoci, které jsou zde lehce léčitelné. Chcete si brát příklad z Polska i v tomhle?

momo01 ( 10. srpna 2010 19:57 )

Polsko zadne vakciny nenakoupilo. Zeby samy blbec? Cas jim dal za pravdu...

ales1 ( 10. srpna 2010 19:25 )

medicínsky nevzdělaní lidé to nevěděli, ti si to mysleli. Pokud by epidemie propukla s plnou silou a MZ nebylo připraveno, řval byste, že má jít ministr nebo hlavní hygienik jít do kriminálu.

Zobrazit celou diskusi