Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdina: Zachraňoval kamarády z ohně, zabil ho strom

Boje proti požárům v Rusku se zapojili hasiči, armáda i dobrovolníci. Přesto se jim stále nepodařilo ohnivý živel zvládnout.
Boje proti požárům v Rusku se zapojili hasiči, armáda i dobrovolníci. Přesto se jim stále nepodařilo ohnivý živel zvládnout.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
10. srpna 2010
12:34

Odvážný desátník z nebezpečné oblasti, kde se začaly kácet stromy, vyvedl skupinu vojáků, jímž velel. Sám se však zachránit nestačil. Voják základní služby, desátník Vasilij Tězetěv zahynul při hašení plamenů u jaderného střediska Sarov, když se na něj zřítil ohořelý strom.

"Přibližně v pět hodin odpoledne moskevského času během čištění perimetru u jednoho z objektů střediska Sarov vinou prudkého poryvu větru na vojáka spadl ohořelý strom. Utrpěl otevřené zranění lebky a zemřel v sanitce cestou do nemocnice," oznámil mluvčí vojsk ministerstva vnitra, plukovník Vasilij Pančenkov.

Tězetěv byl do armády povolán loni v prosinci poté, co dokončil pedagogickou vysokou školu. Dnes mají být ostatky přepraveny do Uljanovska, kde zesnulý bude pochován s vojenskými poctami. Za odvahu a hrdinství při plnění rozkazu a záchranu životů svých podřízených jej velitel jednotky navrhl posmrtně vyznamenat.

Požáry v okolí střediska Sarov již byly podle úřadů uhašeny a samo středisko přešlo k normální práci, do centra se vrátily i dříve vyvezené výbušné látky. Zlikvidovat se podařilo i plameny v okolí uralského jaderného střediska Sněžinsk, které je po Sarově největším ruským zařízením na výrobu jaderné munice. Na obou místech zůstávají hasiči, kteří dohlížejí na stále doutnající spáleniště.

zirafa ( 10. srpna 2010 16:19 )

no to je sice smutný, ale bohužel nebyl jediný, kdo při těch hrozných požárech zahynul....

Zobrazit celou diskusi