Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Požáry v Rusku: Další vojenská základna v plamenech!

Tito lidé přišli během pár minut o všechno
Tito lidé přišli během pár minut o všechno  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
6. srpna 2010
16:15

Ničivé požáry v Rusku stále pokračují! Zoufalé ruské úřady nyní dokonce vyzvalo dobrovolníky k účasti na boji proti ničivým požárům. Přestože počet zlikvidovaných ohnisek poprvé přesáhl množství nových požárů, v okolí Moskvy a jihovýchodně od hlavního města je situace stále kritická.

V Kolomně ohrožoval oheň armádní centrum včasné výstrahy proti raketám, nedaleko vzplála základna armádních výsadkářů. Celkový počet mrtvých se zvýšil na 52.

Podle ministerstva pro mimořádné situace nyní zuří celkem 831 požárů, včetně 42 na rašeliništích. To je mírné zlepšení oproti předchozímu stavu (843 požárů, z toho 47 na rašeliništích). V plamenech se ocitlo celkem 179.500 hektarů, z toho 151.000 hektarů připadá na velké lesní požáry.

Nikdo neví, co bude zítra

O zoufalém boji s ohněm svědčí prohlášení ministerstva pro mimořádné situace, v němž úřad naléhavě vyzývá dobrovolníky, aby se hlavně v centru evropské části země hlásili do boje s ohněm. Kromě profesionálních a dobrovolných hasičů bojuje dnes s požáry i 11.000 příslušníků ruské armády, dalších 40.000 vojáků je připraveno k zásahu. Do oblastí postižených živlem už podle zpráv ruské vlády proudí finanční pomoc ve výši 7,2 miliardy rublů (4,5 miliardy korun).

V Sarově, kde sídlí největší ruské jaderné středisko, podle agentury ITAR-TASS hasiči a vojáci postup ohně "s určitou mírou pravděpodobnosti" zastavili. Požár postupoval z jihu, kde na velké ploše vzplála mordovská přírodní rezervace. Přímo v areálu jaderného střediska, odkud byl v minulých dnech vyvezen všechen radioaktivní materiál, jsou stále dvě nebezpečná ohniska.

Likvidace požáru v Sarově podle expertů zdaleka není u konce. "Nikdo neví, co bude zítra nebo pozítří," řekl dnes novinářům náměstek ministra pro mimořádné situace Pavel Plat.

Požár prakticky nejde zastavit Požár prakticky nejde zastavit | ČTK

Vojenská základna v ohrožení, další zničená

Nebezpečnou situaci vyvolal požár v okolí centrály ruského protiraketového varovného systému u města Kolomny nedaleko Moskvy. Objekt se nakonec s vypětím všech sil podařilo zachránit, ale podle agentury RIA Novosti "stačilo málo, aby se Rusko ocitlo bez systému včasné výstrahy" před nepřátelským raketovým útokem.

Nedaleko odtud vzplála další, v posledních dnech už třetí důležitá vojenská základna. Popelem lehla základna armádních výsadkářů, jejíž náčelník už podle agentury RIA Novosti přišel o své místo.

Jaderné rakety jsou údajně v bezpečí

Rusko dnes nicméně znovu oficiálně ujistilo veřejnost, že jaderné prostředky země jsou v bezpečí. Mluvčí raketových a kosmických vojsk Vadim Koval prohlásil, že jaderné hlavice umístěné na nosičích jsou odolné jak vůči haváriím, explozím a bleskům, tak i vůči požárům jakékoli síly.

Výsledky provedených testů podle Kovala ukazují, že "i při těch nejtěžších haváriích, požárech a explozích je výbuch jaderných hlavic zcela vyloučen".

Moskva v zajetí smogu - metro se rozeznává podle zvuku

V Moskvě je dnes znovu nedýchatelno a smog ve městě vydrží nejméně do pondělí. Kreml je zahalený dýmem, z ciferníku hodin kremelského orloje na Spasské věži jsou vidět jen obrysy.

"Turisté na Rudém náměstí fotí místo Kremlu mlhu. V jedné ruce drží foťák, druhou si u nosu přidržují kapesník. Kdyby měli třetí, budou si vytírat oči," napsala agentura RIA Novosti. V některých stanicích metra cestující rozeznávají přijíždějící soupravy jen po zvuku. Moskva dnes čeká rekordních 40 stupňů a hlavní hygienik žádá zákaz vjezdu automobilů do města.

Problémy jsou i na moskevských letištích, už deset letů muselo být odkloněno na petrohradské letiště Pulkovo. Posílena byla i železniční doprava mezi Petrohradem a Moskvou.

Zdravotníci radí Moskvanům nechodit raději ani do práce, svlažovat nosohltan vlažnou vodou a nosit roušky - o ty je ale už v ruské metropoli nouze. Na některých místech Ruska rozdává roušky obyvatelstvu zdarma armáda.

Kouř se táhne 3000 kilometrů

Ruští klimatologové upozorňují, že evropská část země je už řadu dnů obrovským "ohništěm", které produkuje nesmírné objemy dýmu. Prakticky celá evropská část Ruska je zahalena šedohnědým povlakem dýmu, který se objevuje jen při větších erupcích sopek. Družicové snímky ukazují, že pás kouře se táhne od Uralu na západ do vzdálenosti 3000 kilometrů.

Na některých místech už dosáhl výše 12 kilometrů a dotýká se spodních hranic stratosféry. Podle expertů NASA, na které se odvolává agentura RIA Novosti, se dým v takových výškách může rychle posouvat a ovlivňovat kvalitu ovzduší i v místech velmi vzdálených od ohnisek požáru.

limak007 ( 6. srpna 2010 18:14 )

tak by to mělo přeskočit na americký a všechny ostatní základny. A byl by klid.

Zobrazit celou diskusi