Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Staví první inteligentní město!

Autor: Jana Chmelíková, hto - 
1. srpna 2010
05:00

Babcock Ranch bude první zcela soběstačné město na světě. Ve městě bude chytrá elektrická síť, jejímž zdrojem budou vlastní solární elektrárny, a město o rozloze 70 kilometrů čtverečních nebude vypouštět žádné emise.

Navíc se zde vytvoří 20 tisíc trvalých pracovních míst! Prostě zázračné ekologické městečko, jak ho ještě nikdy nikdo nepostavil.

Projektanti se rozhodli využít všech dostupných a hlavně osvědčených postupů v oblastech budování komunit, ochrany přírody a plánování měst. Řešení budou vycházet z nejnovějších poznatků o dopravních systémech a energiích. Tvůrci Babcock Ranche budou vše řešit pomocí aplikace IBM Rational Focal Point. Díky té pro ně nebude problém koordinovat inženýrskou a stavební práci, hospodářský rozvoj a vůbec řešit všechny komplikace spojené s budováním města. Vytvoří se zde také na dvacet tisíc stálých pracovních míst v oblasti inženýringu, stavebnictví nebo výzkumu.

Hlavně ekologicky

Město bude z mnoha důvodů využívat méně energie, než je obvyklé, a navíc bude všechna z vlastních solárních zdrojů, a tudíž bez emisí. Bude zde největší solární elektrárna světa! Aby vše bylo co nejefektivnější, bude po celé ploše rozvedena »chytrá elektrická síť« – smart grid, díky které si každý bude moci kontrolovat svoji aktuální spotřebu elektřiny a jednoduše ji tak změnou chování snižovat. Veškeré komerční budovy a domy (ve městě bude kromě obchodů, kanceláří a služeb také drobný lehký průmysl) budou mít certifikát o své nízkoenergetičnosti.

Celoplošné pokrytí internetem je u takového projektu samozřejmostí. Aby bylo dostatečně ekologické vše včetně dopravy, k dispozici budou i stanice na dobíjení elektromotorů a dalších typů hybridních pohonů.

Lidé na prvním místě

Nejde zde ale jen o obchodní projekt. Ve městě budou bydlet i normální lidé, pro které se projektanti snaží vytvořit co nejlepší podmínky, aby mohli žít šťastnějším a hlavně zdravějším způsobem.

K dispozici zde budou špičkoví lékaři a zdejší výzkum bude soustředěný i na medicínské projekty. I zdravý životní styl je jedním z důvodů, proč bude skoro 80 procent rozlohy města věnováno zeleným plochám, parkům a jezírkům, k městečku bude patřit také okolních 290 kilometrů čtverečních půdy. Ta bude mít status chráněné krajinné oblasti a bude volně přístupná návštěvníkům. Ty bude lákat na lov, rybaření, turistické trasy, jízdu na koni i kempování.

Celková rozloha - 360 km2
Rozloha města - 70 km2
Rozloha chráněné oblasti  - 290 km2

Solární elektrárna
Výkon - 75 MW
Rozloha - 1,7 km2
Cena - 6,7 miliardy korun
Počet stálých pracovních míst - 20 000

golf33 ( 1. srpna 2010 13:25 )

Pozor na chychcané podnikate z ČR, jak je tam pustí, tak to bude nejvíce dotované místo na zemi

jozefka ( 1. srpna 2010 08:10 )

nas komin mosi byt take nejaké premúdrelé, kdyz sa naklani do dvorka aby nevidél tú opícu naproti co furt pomlúvá Jestli neda pokoj opíca skareda tos vseckym reknu ze je to Mána Matúsková

wrunx ( 1. srpna 2010 07:32 )

že to není reálné. Když se spočtou všechny náklady pro budování a následně pro udržování v chodu, a srovnalo by se to s odpovídající "běžnou" aglomerací, tipnul bych že se nic neušetří, ba naopak. Takzvaná "soběstačnost" není vypovídající měřítko.

Zobrazit celou diskusi