Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Němci oplakávají 21 obětí Loveparade

Autor: ČTK, hto - 
31. července 2010
08:20

Týden po tragické nehodě, kdy bylo ušlapáno dvacet jedna lidí v tunelu během technoparty Loveparade, se dnes (sobota) za oběti koná tryzna v západoněmeckém Duisburgu.

Celé Německo dnes truchlí za 21 mladých lidí, kteří byli minulý týden ušlapáni na největší technoparty na světě.

Šok a smutek

Do města Duisburg zamířili desítky tisíc smutečních hostů, aby zapálili svíčku anebo jen tiše vzdali hold dvaceti jedna mrtvým z Loveparade. Na lidech je vidět nefalšované dojetí a smutek. Tragédie německou společností hluboce otřásla, dokresluje to i doma dělaný transparent, který někdo pověsil u místa nehody: "Už nikdy to nebude takové, jaké to bylo".

Starosta nedorazí

Tryzny v místním kostele sv. Salvátora, kde je vyhrazeno 550 míst pro záchranáře, zraněné, příbuzné obětí a představitele státu, se zúčastní například i německý prezident Christian Wulff, kancléřka Angela Merkel i ministerský předseda Hannelore Kraft.

Ceremonie se ale nezúčastní starosta Duisburgu Adolf Sauerland, protože je kritizován za to, že nedokázal podchytit organizační a bezpečnostní nedostatky, které podle všeho tragédii v tunelu napomohly. V kostele nebude ani hlavní pořadatel Loveparade Rainer Schaller s ohledem na příbuzné obětí.

Kdo zemřel během paniky v tunelu? Jak k tomu došlo? Podívejte se na vzpomínkové video.

V centru města a na stadionu jsou rozestaveny velké obrazovky, jež budou v přímém přenosu přenášet smuteční obřad. V 10,45 se po v Duisburgu rozezní zvony všech církví, aby uctily památku zesnulých. Po obřadu je plánovaný pochod na místo nehody.

V celém Německu budou po celou sobotu státní vlajky viset na půl žerdi.

Blesk.cz bude o průběhu smuteční ceremonie podrobně informovat.

Tanči, nebo zemři! stálo na plackách, které se prodávaly na Loveparade. Tanči, nebo zemři! stálo na plackách, které se prodávaly na Loveparade. | Reuters EPA

Shelby16 ( 31. července 2010 12:29 )

Takhle to dopadá, když je zisk podnikatelů přednější než zdraví a bezpečnost lidí. Když chtěli uspořádat akci pro cíce jak milión lidí, to už vyžaduje precizní a perfektní přípravu a rozhodně jiné místo. Takový Woodstock kdysi v Americe vyžadoval opravdu obrovské volné prostranství na venkově, aby byl přístup po louce ze všech směrů. Pořádat takovou mega akci někde ve stísněném městě je nesmysl. Aspoň se Němci poučejí - každá tragedie o něčem svědčí, že se něco zanedbalo, ale vždycky na to doplatí obyčejní lidi. VIP hostů se to netýkalo, ty si přejeli limuzínou do VIP zóny - pohodlně zaparkovali a prošli VIP koridorem jen pro zvané, asi jako prominent Darinka používá VIP salónek na letišti s VIP odbavením s VIP WC... zatímco ostatní lidi se tlačí v terminálu a stojí ve frontách.

Zobrazit celou diskusi