Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odstupné za ropnou katastrofu? 354 milionů korun!

Tony Hayward se jel uklidnit na jachtařské závody do Evropy
Tony Hayward se jel uklidnit na jachtařské závody do Evropy  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
26. července 2010
08:01

Šéf koncernu British Petroleum, firmy, která může za ropnou katastrofu v Mexickém zálivu, Tony Hayward odejde z jejího vedení s astronomickým odstupným 354 milionů korun!

Hayward se v čele gigantu BP stále drží. Od dubna přitom Mexický záliv ničí ropa unikající z vrtu společnosti BP. Snahy o zastavení katastrofy jsou marné, ropa devastuje podmořský život, ohrožuje už i pobřeží Spojených států a Hayward? Lži, výmluvy a plané sliby. Jedinou aktivitu, kterou za poslední měsíce vyvinul, byla dovolená na jachtě v Evropě, tady jsou moře totiž zatím čistá!

Haywardovy dny v BP jsou teď ale sečteny. V pondělí by měl být jeho odchod z vedení BP oznámen. Jenomže tento pán z čela firmy neodejde jako spráskaný pes, ale jako milionář. Na odstupném totiž, jak uvádějí zahraniční agentury,  dostane minimálně 11,8 milionů liber, což v přepočtu činí asi 354 milionů korun!

Plošina Deepwater Horizont vybuchla koncem dubna, od té doby to šlo s Haywardem z kopce Plošina Deepwater Horizont vybuchla koncem dubna, od té doby to šlo s Haywardem z kopce | EPA, Reuters

Katastrofa den po dni

20. dubna - Výbuch a následný požár na těžební plošině Deepwater Horizon, kterou provozovala britská ropná společnost BP, zabil 11 dělníků. Plošina vyhloubila vrt v hloubce 1500 metrů pod hladinou ve vzdálenosti asi 70 kilometrů od pobřeží amerického státu Louisiana.

22. dubna - Těžební plošina Deepwater Horizon se potopila. Na hladině Mexického zálivu se vytvořila ropná skvrna o délce asi osmi kilometrů.

25. dubna - Nepodařilo se spustit bezpečnostní ventil, který by měl zamezit úniku ropy z poškozeného vrtu.

30. dubna - Představitel společnosti BP Tony Hayward oznámil, že firma převezme plnou zodpovědnost za katastrofu a zaplatí náklady za úklid ropy.

2. května - Americký prezident Barack Obama poprvé navštívil pobřeží Mexického zálivu.

2. května - BP začala hloubit první odlehčovací vrt, který má umožnit zabetonování vadného vrtu zespoda.

7. května - Pokus zastavit únik ropy pomocí obřího krytu, který byl spuštěn na vrt, se nezdařil. Zařízení ucpaly zmrzlé uhlovodíkové krystaly.

19. května - Ekologicky citlivé mokřady při pobřeží Louisiany poprvé zasáhla hustá ropa.

27. května - Americká vláda vydala půlroční moratorium na těžbu ropy v hloubkách větších než 150 metrů. Zároveň zpřísnila bezpečnostní podmínky pro těžbu v mělkém moři.

29. května - BP oznámila, že pokus o ucpání vrtu shora, který byl zahájen o tři dny dříve, se nezdařil.

1. června - Americký ministr spravedlnosti Eric Holder oznámil, že jeho úřad zahájil trestní vyšetřování okolností výbuchu na těžební plošině Deepwater Horizon.

2. června - BP zahájila další pokus o uzavření vrtu, při odřezávání části trubice se ale zasekla podmořská pila.

4. června - BP umístila na vrt kryt, který zachycoval část unikající ropy a odváděl ji do tankerů a spalovacích zařízení na hladině. Účinnost krytu se postupně zlepšovala, nikdy však neobsáhl veškerou ropu, která z vrtu proudila.

10. června - Britský premiér David Cameron řekl, že britská vláda je připravena pomoci BP při likvidaci skvrny.

15. června - Americký prezident Barack Obama přednesl svůj první projev přenášený živě z Oválné pracovny Bílého domu, týkal se ropné skvrny v Mexickém zálivu.

16. června - BP se dohodla s americkou vládou, že vytvoří fond na likvidaci následků skvrny. Firma se zavázala vložit do něj 20 miliard dolarů (392 miliard korun).

22. června - Soud v Louisianě zrušil moratorium na hlubokomořskou těžbu ropy. Vláda se proti rozsudku odvolala.

30. června - Hurikán Alex se pozvolna přesunul přes východní část Mexického zálivu. Rozbouřené moře narušilo práce na likvidaci ropné skvrny a nahnalo víc ropy k americkému pobřeží.

3. července - Začaly zkoušky speciálně upraveného obřího tankeru jménem Velryba (A Whale), který měl podle předpokladů odebírat z moře denně 500.000 barelů (79 milionů litrů) vody a odfiltrovat z ní ropu.

7. července - Testy potvrdily, že se chuchvalce ropy vyplavují i na pobřeží Texasu. Ropná havárie tak zasáhla všechny americké státy na pobřeží Mexického zálivu od Texasu po Floridu.

8. července - Odvolací soud potvrdil zrušení vládního moratoria na hlubokomořskou těžbu ropy.

12. července - Americká vláda zformulovala nové podmínky zákazu těžby ropy. Podle nich by se zastavila práce na hloubení nových vrtů, ale těžba by pokračovala v hlubokých i mělkých vodách.

12. července - BP instalovala na vrt nový kryt, který má být výrazně účinnější než původní zařízení.

15. července - Po uzavření ventilů na novém krytu poprvé od katastrofy neunikala do moře žádná ropa. BP zahájila zkoušku těsnosti zařízení.

18. července - Podle BP kryt na vrtu funguje. Společnost ho chce udržet zavřený, dokud nebude vyhlouben odlehčovací vrt, který by umožnil definitivně zastavit únik ropy do moře.

19. července - Zmocněnec vlády USA pro dohled nad ropnou havárií v Mexickém zálivu Thad Allen upozornil, že nedaleko místa, kde se podařilo utěsnit vývěr ropy z poškozeného vrtu, se možná objevila netěsnost. Mluvčí BP ale prohlásil, že o žádné trhlině nemá informace.

wrunx ( 26. července 2010 20:10 )

tak to už se Absurdistán tak rychle rozšířil za naše hranice do celého světa???

anelam ( 26. července 2010 17:01 )

Jsem taky v šoku Kde to žijem?To jsme již tak vygumovaní? Kde se ztratila logika?

suffran ( 26. července 2010 14:41 )

Tenhle svět mi začíná připadat jako ta největší groteska, která ale neni vůbec vtipná...najde se snad na týhle planetě jediná osoba, která mu to odstupný vůbec schválí??!!! to snad ani neni možný...nějaká kachna ne?...doufám

libor123 ( 26. července 2010 13:54 )

To jste se snad spletli to by měl spíš zaplatit než dostat odstupné. Jaké odstupné? Zaplatit a vyhazov bez odstupného a do smrti by měl platit jak mourovatej.

alex0800 ( 26. července 2010 12:46 )

A to je ten milej strejda, kterej po té havárii litoval, že už se nebude mít tak dobře jako dřív..? Postižené lidi i zvířata litoval až později na popud jejich tiskového mluvčího.. I tak bych ho kopnul do SPODNÍCH ZAD takovou silou, že by byl rázem uprostřed toho svého KAFÍČKA.. Celé to vzniklo kvůli šetření a tak ušetřili, ne..? Smutný je jen dopad na tu přírodu!!!

Zobrazit celou diskusi