Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na těchto schodech zemřelo 14 lidí

Autor: max - 
26. července 2010
07:26

Mladou ženu bez známek života vytahují po schodech z davu. Lidé byli namačkáni na zeď a zvedali v panice ruce k nebi. Volali o pomoc, většina z nich marně.

Na těchto schodech bylo ušlapáno nebo umačkáno davem 14 lidí, kteří se přišli bavit do německého Duisburgu na největší festival v Evropě.

Dosud není jasné, jak panika na víkendovém festivalu vznikla. O tom ostatním není sporu: 14 lidí z celkem 19 obětí přišlo o život na úzkém schodišti nedaleko tunelu. Dva zemřeli u plakátovací zdi. Tři další oběti podlehli těžkým zraněním v noci na neděli.

Tento mladík měl štěstí a vyvázl jen s lehkým zraněním. Tento mladík měl štěstí a vyvázl jen s lehkým zraněním. | ČTK, Reuters, EPA

Tisíce mladých lidí, kteří se přišli bavit, byly namačkáni v tunelu, který byl jediným vstupem na plochu festivalu.

Hustota v tunelu byla čím dál větší, z jedné strany se lidé tlačili dovnitř a z druhé strany se snažili přeplněný festival opustit. Svědci vypovídají, jak tlačenice houstla. Skupiny lidí se cpaly dovnitř, když jim cestu rozrážel ten nejsilnější z nich. Ti slabší, co jim stáli v cestě, byly jednoduše odhazováni stranou.

Svědek vypovídá: „Lidé stáli proti mně jako zeď. Nebyla možnost úniku, měl jsem strach, že umřu.“

Policie tlačila lidi ze schodů zpátky do davu, což mohla být příčina paniky.

Dav je ovládán instinkty

Odborník na chování davu v panice Michael Schreckenberg vysvětluje, jaké síly hrají v davovém šílenství roli: „Jeden člověk upadne, další padnou přes něj. Dav je ovládán instinkty a tím základním je, dostat se co nejrychleji pryč odsud. Nikdy nepřestane a zkouší to znova a znova.“

Viděli jste masakr na megaparty Loveparade na vlastní oči a vyvázli jste? Napište nám, co jste prožili na online@blesk.cz s heslem Loveparade!

thyc ( 26. července 2010 18:15 )

100%-ní chyba pořadatelů, lidi za nic nemohou, v tunelu to bylo hustý, boj o každej centimetr. Tato akce byla vždy OPEN a tak byla chyba ji ohraničovat. tisíce lidí hledalo novou cestu dovnitř- boj s policií a organizátory. KDO PŘEŽIL SI UŽIL!!!!! TECHNO FOREVER

jos54 ( 26. července 2010 10:09 )

Je mi těch lidí líto, Blesk má zase sousto a uža zase perlí: ta paní bez známek života (doufám, že přežila) si docela pevně drží kabelku.

limak007 ( 26. července 2010 10:08 )

asi to těm tuc-tuc magorům stojí za to.

ellora_danen ( 26. července 2010 07:34 )

Psychologie davu je šílená věc. Co k tomu dodat? Strašné neštěstí...strašná smrt...

brekekesalami ( 25. července 2010 22:47 )

Takže teď bude Blesk psát stovky článků o tomto neštěstí? A ještě zveřejní výzvu, aby se ozvali svědkové masakru? Bezva, opět se popaste na lidském neštěstí a tragédii...to vám jde dobře, já jdu, velebnosti, blejt.

Zobrazit celou diskusi