Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Američtí policisté zabili 15letého chlapce

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
9. června 2010
20:00

Příslušníci arizonské pohraniční policie zastřelili patnáctiletého Mexičana, který na ně přes hraniční linii házel kameny. Pohraniční incident vyvolal v Mexiku pobouření a místní úřady ho označily za ukázku xenofobie. Dnes to uvedl deník The New York Times.

Incident se odehrál v noci na úterý. Skupina policistů byla na hlídce u betonového kanálu podél hraniční řeky Rio Grande, když narazila na několik Mexičanů, které pokládala za nelegální imigranty. Dva Mexičany policisté zatkli. Ostatní Mexičané před nimi utekli na druhou stranu hranice a házeli na ně kamení. Jeden z pohraničníků potom na supinu několikrát vystřelil a zabil mladého Mexičana.


Případ vyšetřuje americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).
Na mexické straně hranice ale události vyvolaly pobouření. Mexický stát Chihuahua, který s Arizonou sousedí, incident odsoudil. Označil ho za políček všem Mexičanům a za ukázku americké xenofobie, k níž přispěl i nový arizonský zákon proti imigrantům.


Arizona kontroverzní zákon přijala letos. Legální imigranti podle něj musejí u sebe mít neustále dokumenty a policie má vyslýchat každého, koho podezírá, že v zemi není legálně. Odpůrci opatření tvrdí, že zákon podporuje rasismus, neboť policisté kontrolují především lidi hispánského původu.

siroky11 ( 10. června 2010 06:39 )

Ale on to taky mohl být pěkný hajzl, to je druhá stránka věci. Myslím si, že by ho bezdůvodně neodpráskli.

zirafa ( 9. června 2010 23:10 )

tam se s haj-zlama ne-se-rou...

c3rb3r0s ( 9. června 2010 22:10 )

No tak po nich v první řadě ti pitomci neměli házet kameny... se pak nemůžou divit když po nich policisté začnou házet olovo... a jestli tam byli navíc ilegálně tak ještě lepší... byla to tedy čistě vina těch mexikánů.

Zobrazit celou diskusi