Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lékaři: Zabili dítě kvůli předpisům!

Malý Jayden zemřel dvě hodiny po svém narození. Přestože jeho srdce bilo a dýchal, lékaři mu neposkytli potřebnou péči. Narodil se totiž před 22. týdnem těhotenství.
Malý Jayden zemřel dvě hodiny po svém narození. Přestože jeho srdce bilo a dýchal, lékaři mu neposkytli potřebnou péči. Narodil se totiž před 22. týdnem těhotenství.  (Autor: profimedia.cz, Justice for Jayden)
Autor: INT, han - 
14. září 2009
05:00

Tragický příběh předčasně narozeného Jaydena a jeho maminky Sarah vyvolal u čtenářů Blesku.cz obrovskou vlnu nesouhlasu s tím, co britští lékaři udělali.

Protože přišel chlapeček na svět ve 21. týdnu těhotenství, nechali ho zemřít. Podle předpisů se totiž v zemi zachraňují miminka až od 22. týdne. A Jaydenovi chybělo 48 hodin. Přestože dýchal, šanci na život nedostal.

Více čtěte o celém případu ZDE!

Celé Česko prožívalo začátkem roku osud Dominika Javůrka, který se narodil ve 24. týdnu těhotenství. Vážil pouhých 510 gramů. Šanci na život dostal a dnes je z něj téměř osmikilový cvalík. Malý Jayden z Británie podobnou šanci nedostal. „Je to hrozné, jak s tím mohou lékaři žít?“ ptají se mnozí čtenáři. Jiní se přidávají: „Doktoři by zasloužili trest. To dítě mělo dostat šanci na život. Jak ho mohli nechat umřít matce v náručí?“

Sarah Capewell (23) nikdy nezapomene na ten pocit, kdy Jaydena držela v náručí, hladila ho a on se jí dotýkal prstíky. Prosila lékaře o pomoc, oni nereagovali. Chlapce nechali zemřít. Jaydenovi chybělo do termínu 22. týdne pouhých 48 hodin. To by dostal šanci žít. „Můj chlapec po narození dýchal a dotýkal se mě svými prstíky. Sestra mi však tvrdila, že pohyby jsou pouhé reflexy. Když jsem ji prosila, ať dovede lékaře, jenom zakroutila hlavou,“ líčí Sarah. „Oni nepřijdou, drahoušku. Užij si s ním alespoň těch pár okamžiků,“ řekla jí sestra.

Reakce čtenářů Blesku

* Žiji v Anglii s dospělou dcerou a můžu říci, že lékařská péče je tu snad opravdu ještě horší než ve středověku. Na vlastní kůži jsme zažily, kdy vám v nemocnici na pohotovosti nepomůžou, řeknou vám, že doktoři mají hodně práce... To, co se stalo téhle mladé ženě, je otřesné. Nechápu, jak ti lékaři můžou s tímhle žít...

pompadurka

Rodila jsem v Severním Irsku a děkuji, nikdy více. Byla neděle, tak mi sestra řekla, že jsou doktoři v kostele, že nepřipadá v úvahu císařský řez, přestože jsem rodila 27 hodin, utišující léky taky ne... nakonec mi malou vyrvali z těla zvonem... takže se vůbec nedivím.. je to smutné.

Luckaaa

Je to neuvěřitelné, ale pravdivé.V této zemi se nedá ničemu divit. Lékařská péče? Něco neskutečného...

nuna

Ti lékaři by měli dostat trest jakýkoliv. Ten chlapeček měl právo pokusit se bojovat o život. Chudák ta máma, je mi jí moc líto.

vinri

Zákon nezákon, pokud je člověk lidský, pomůže! Jsem zvědavá, jestli by se zachovali lékaři stejně, pokud by šlo o člena jejich rodiny! Přeji mamince hodně síly.

akka

To je hrůza! Jak to mohli lékaři dopustit? Co je to za debilní zákony? Vždyť dítě samo dýchalo! Určitě by se z toho dostalo! Jde mi z toho mráz po zádech! Jak může někdo stanovit hranici života? Nechat klidně zemřít bez pomoci dítě? Jak ho mohli, když jevil známky života, nechat umírat matce v náručí? Brr, to je opravdu strašné!

bledulka

„Můj chlapec byl silný, sám dýchal. Zasloužil si alespoň šanci,“ dodala Sarah, které synek umřel v náručí dvě hodiny po narození...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tarantuletarantule ( 14. září 2009 22:50 )

Nechápu. Co kdyby šlo o Vaše dítě??? Ten chlapeček žil a doktoři ji ho nechali umřít v náručí , to je přece hrozný a i kdyby to byl potrat, sakra tak snad ji měli přijít ošetřit. Mě to připadá jak horror.

beruschka7t ( 14. září 2009 09:45 )

ti doktoři dítě nezabili, oni ho nechali zemřít, řekla bych, že jen to velký rozdíl. Děsí mně, že doba do kdy se dělá potrat se začíná už skoro krýt s dobou od kdy se děti snaží udržet při životě. Mám pocit, že v tom není něco v pořádku. Té ženy je mně upřímně líto.

Zobrazit celou diskusi