Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Komentář psycholožky: Zeman vzal polovině národa naději

Psycholožka Marta Boučková o výsledku voleb
Psycholožka Marta Boučková o výsledku voleb  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Marta Boučková - 
29. ledna 2013
11:59

To, že se část lidí nechce smířit s tím, že Miloš Zeman byl zvolen prezidentem, není nic divného. Svědčí to o tom, že období před volbami, týdny a měsíce volební kampaně, byly obdobím, kdy velká část národa čekala nějakou změnu.

 

Tím, jak volba dopadla, se zjednodušeně řečeno polovině národa ta naděje splnila, ale druhé polovině ne. A když člověk přijde o naději, kterou v sobě nějaký čas živil, tak to má nějaký emoční dojezd. To není »konec, hotovo, jede se dál«.

 

Se ztrátou naděje se lidé nějaký čas vyrovnávají. V podstatě by se to dalo přirovnat i k tomu, když vám někdo umře – ti lidé teď oplakávají své naděje. Smiřují se tak s tím, že naděje na změnu, jak si ji oni představovali, pro příštích pět let není.

 

Jak se s tím vyrovnat?

 

Je potřeba povýšit rozum nad emoce. Je nutno přijmout tuto porážku a uvědomit si, že žijeme v demokratickém zřízení. Hlasy určily vítěze jasně. Pokud se řídíme demokratickými principy, je potřeba porážku uznat.

 

Je dobré si také uvědomit, že ta porážka nebyla tak markantní. To množství hlasů, které Karel Schwarzenberg získal, není vůbec zanedbatelné.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině