Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanova panelstory: Cesta z bytovky na Hrad!

Autor: Tereza Stonišová, Jaroslav Hajný - 
29. ledna 2013
05:00

Jak a kde v Praze žije rodina Miloše Zemana? Jaká atmosféra panuje ve vchodu panelákového domu čerstvě zvoleného prezidenta? Někteří sousedé mají radost, jiní se bojí promluvit. A nejen to...

Miloš Zeman rozhodně dává přednost anonymitě. Pro běžný život rodiny zvolil jeden z mnoha panelových domů na sídlišti v Praze - Stodůlkách.

Dobývání do vchodu

Blesk se rozhodl zjistit, jak obyčejní lidé, pro něž nebyly výjimečné chvíle, kdy potkali důchodce z Vysočiny ve výtahu, reagují na rodinu budoucího prezidenta. „Dovnitř vás, bohužel, nepustíme. Máme to zakázené,“ oznámil Blesku mladý pár. Zkoušíme tedy zvonky. K našemu překvapení na nich nikde není jméno Zeman. Zvoníme namátkou. Po chvíli z okna vykoukl muž. „Já vás rozhodně dovnitř nepustím. To co se stalo, je neštěstí. Ale mluvit s vámi o tom nebudu,“ reagoval rozčíleně. Po dalších pokusech dozvonit se, nám otevřela nic netušící žena. Museli jsme projít dvoje dveře, abychom se do vchodu dostali. Ve výtahu se nás zeptala, kam jedeme. „K Zemanovým,“ odpovídám. Na číselníku automaticky stiskla sedmičku.

Co říkají sousedé?

Na prezidentském patře nám otevírá sousedka. „Je to hrozně chytrá, hodná, jemná a vzdělaná holka. Opravdu. Deset let jsme s ní ve styku a má třeba takové zájmy jako jazz,“ prozradila na budoucí první dámu, žena, jež si nepřeje být jmenována. „Pana Zemana vídám, když tu kouří na chodbě,“ prohodí muž spěchající po schodech. Většinou jsou ale sousedé neochotní mluvit. Neotevírají a odmítají nás. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ ozývá se často zpoza dveří.

Kdo odpovídal a souseda se nebál?

Vlach Vlach | Foto Blesk – Alexandr Malachovský
Eduard Vlach (35), akustik

„Potkávám je. Jsou to normální lidé.“

Vernerová Vernerová | Foto Blesk – Alexandr Malachovský
Vlasta Vernerová (75), důchodkyně

„Pan Zeman je slušný člověk. Po politické stránce já proti němu nemůžu říct vůbec nic. Občas se dáme do řeči, ale o politice nemluvíme. Jejich dcera je velice slušná. Dokonce mi pomáhala s taškou.“

Rohlena Rohlena | Foto Blesk – Alexandr Malachovský
Pavel Rohlena (59), milovník přírody

„Absolutně o nich nevím. Občas je potkávám. Pan Zeman mi vždycky připadal takový vstřícný. Jinak se mi zdá, že se paní Zemanová straní okolí.“

Chval Chval | Foto Blesk – Alexandr Malachovský
Pavel Chval (45), číšník

„Tady bydlí Miloš Zeman? Skutečně? Já jsem se přestěhoval na sklonku roku, takže jsem se se sousedy nestačil seznámit.“

Komu platí Zeman nájem?

Tak především – na zvoncích má napsané Novotný, aby se náhodou nepoznalo, kdo v bytě bydlí doopravdy. Byt ve skutečnosti patří manželům Šulcovým a Zemanovi jsou tu patrně v nájmu. Bydlejí tu zhruba 10 let. Byt má 74,86 čtverečního metru užitné plochy a patří k němu lodžie. Tržní nájemné se u podobných bytů pohybuje kolem 10–12 tisíci korun. Jak si Blesk ověřil, je Mgr. Pavel Šulc od roku 1992 vedený v živnostenském rejstříku jako ekonomický poradce. Figuruje v úzkém vedení tří firem, z nichž jedna se zabývá ochranou osob a střežením majetku.

denisa.q ( 4. února 2013 09:10 )

Lidi, co šílíte, chleba stejně levnější nebude, dělat budeme muset stejně! A na druhou stranu, odpůrci Havla přežili 13 let s Havlem, odpůrci Klause zase 10 let s Klausem, tak přežijeme 5 let se Zemanem..vždycky se někomu prezident líbí někomu ne,tak o co jde?

makmark ( 31. ledna 2013 09:32 )

aha, typický volič pana knížete, noblesa převažuje

makmark ( 31. ledna 2013 09:31 )

člověk jde studovat na psychologa, aby se vyznal hlavně v sobě a svých značných problémech

makmark ( 31. ledna 2013 09:30 )

gogo ( 30. ledna 2013 10:38 )

Článek "komentář psycholžky" má raději zablokovanou diskuzi. Chtěl bych zde jen poznamenat, že se jedná o zcela slabomyslnou "psycholožku". Neuvěřitelné..

Zobrazit celou diskusi