Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zahraniční média o volbách: Vyhrál náruživý kuřák a milovník pálenky

Autor: ČTK, mok - 
27. ledna 2013
11:29

První přímá volba prezidenta České republiky rozhodla. Hlavou státu se stává Miloš Zeman, což komentují i zahraniční média. Ačkoliv si za hranicemi uvědomují, že na místo Václava Klause přichází člověk, který je vstřícnější vůči Evropské unii, nového prezidenta líčí poněkud nelichotivě.

Řada zahraničních médií dokonce upozorňuje na Zemanovu údajnou slabost pro sarkasmus nebo alkohol.

 "Lidový náruživý kuřák a milovník pálenky není mužem diplomatických floskulí. Když byl v letech 1998 až 2002 ministerským předsedou, postaral se o pozdvižení a zděšení provokativními výroky o sudetských Němcích jako o 'Hitlerově páté koloně'," poznamenala agentura DPA s tím, že tehdejší německý kancléř Gerhard Schröder pak zrušil plánovanou návštěvu Prahy. A zároveň dodává Zemanovo oblíbené přísloví: "Starého psa novým kouskům nenaučíš."

Podle serveru německého deníku Handelsblatt zase Češi propásli šanci na nový začátek: "Miloš Zeman je totiž mužem udržení současného stavu. Škoda, Česko se mohlo v příštích letech trochu výrazněji proměnit a otevřít. Ale zcela zjevně na to většina obyvatelstva není připravena," soudí Handelsblatt.

Polský týdeník Polityka komentuje i samotnou předvolební kampaň. "Tolik nenávistných slov, jedovatých žertů a podlých urážek společnost už dávno nezažila," napsal komentátor.

hana11995533 ( 31. ledna 2013 12:23 )

Je pravdou, že zahr.media se musí snížit k tomu, aby napsala alespoň o cigaretkách a slivovici.Ono totiž nic jiného není,umíte si představit,kdyby Zeman něco ukradl nebo vytuneloval?To bychom již dávno věděli.A že paní Zemanová je stále v pozadí a jezdí do práce autobuse? Co je na tom špatného? Když bude ze sebe dělat hradní dámu, tak se Vám to také nebude líbit.Tak co národe vlastně chceš? Važte si toho, že je tak skromná. Že je pracovitá a nečeká doma až jí chlap přinese výplatu. A také má vysokoškolské vzdělání. Určitě nebude hvíznat na hradě.A pokud vím, tak Havel se prokouřil k rakovině plic a chlastu se také nevyhýbal.Novináři nemohou na Zemana napsat ani zda má pravidelnou stolici, tak se drží cigaret.Jak ubohé a přízemní.

hana11995533 ( 31. ledna 2013 11:35 )

Když člověk čte všechny bláboly o neohrabanci z Vysočiny, tak mám pocit, že to jsou vákřiky do tmy. Uvědomte si, že tento člověk je velice vzdělaný, skromný a není gauner zlodějský. On je opravdu strašákem pro všechny,kteří si zlodějnou nahrabali a tuto republiku okrádali a okrádají.Kdybych měla na kontě 50 mil. a více, jejichž původ nebudu umět vysvětlit, tak také nebudu dobře spávat.

sluki ( 28. ledna 2013 15:29 )

www.sousednahrad.cz

bara ( 28. ledna 2013 00:50 )

jakpak asi vypadáš ty...

bara ( 28. ledna 2013 00:45 )

je s podivem, že si vůbec někdo dovoluje zmiňovat u jednoho silné kuřáctví a oblibu alkoholu, když pan Zeman nesahá v tomto případě - resp. jako konzument této neřesti Havlovi ani po kotníky. A o Havlosvi si nikdo nedovolil ze zahraničního německého či rakouského tisku toto psát! Bodejď by jo, když byl také z této strany podporovaný a šly peníze pro hcartu 77!!! A to jako silný kuřák dostal Havel rakovinu plic, jedna mu byla odebrána...

Zobrazit celou diskusi