Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ivana Zemanová promluvila: Livia Klausová je mi bližší, než Dáša

Autor: simao, INT - 
24. ledna 2013
10:01

Prolomila hradbu mlčení, jak ostatně avizoval její manžel Miloš Zeman, ucházející se o prezidentský post, ve včerejší debatě. Ivana Zemanová poskytla deníku Právo rozhovor, ve kterém objasňuje svůj pohled na roli první dámy. I to, která z dosavadních manželek českých prezidentů je jí svým pojetím bližší.

Miloš Zeman se ve včerejší debatě na TV Nova nechal slyšet, že se s manželkou Ivanou vídá pravidelně, i když sám občas pobývá na Vysočině. A také zdůraznil, že jeho manželka již zastávala roli třetí a čtvrté dámy, protože ji měl po boku, když byl předsedou Sněmovny a vlády. A že má tedy Ivana s reprezentativními posty bohaté zkušenosti.

"Toto období vnímám spíše jako manželka pracovně velmi disponovaného muže a vzhledem k tomu, že zastávám názor, že pracovní povinnosti se mají plnit důsledně a odpovědně, bylo mi jasné, že nemohu očekávat standardní rodinný život," prozradila svůj pohled na věc Ivana Zemanová v rozhovoru pro deník Právo.

Po boku Miloše začínala v roce 1990 jako jeho sekretářka, ale jejich vztah brzy přerostl pracovní rámec. V červenci 1993 se vzali, 1. ledna 1994 se jim narodila dcera Kateřina, která po boku svého otce "supluje" roli první dámy, protože se Ivana zatím drží spíše v ústraní.

Nyní se však Zemanova manželka nechala slyšet, jak vlastně vidí roli první dámy. "Především se mi nelíbí toto do našeho prostředí implementované označení pro manželku prezidenta. Vždycky jsem na člověku oceňovala jeho charakter a chování, ne jeho společenskou nebo pracovní pozici," napsala v odpovědi na první otázku rázně.

Přesto se Ivana svěřila, která z dosavadních prvních dam je jí svým pojetím této role bližší. "Naprosto jednoznačně Livia Klausová. Můj obdiv má proto, že je to opravdová dáma - z pohledu jejího vystupování a chování a disciplínou nezbytnou ke zvládnutí protokolárních záležitostí. K tomu se věnovala dalším činnostem, mimo jiné i úpravám interiéru Pražského Hradu a zámku v Lánech," prozradila Zemanová.

itartas ( 7. února 2013 18:25 )

Mě je Livie taky víc bližší i když jsem Veškrnovou jako herečku měla vždy ráda. Livie je dáma snad od narození a Dáša měla být přes noc za dámu, ale to nebylo možné.

Jirka1313 ( 29. ledna 2013 19:44 )

Odkud to víte?

Jirka1313 ( 29. ledna 2013 19:44 )

Mně je tedy paní Klausová také bližší, než paní Veškrnová.

selmalita ( 25. ledna 2013 10:40 )

ZNOJMACKO dík,mezi tím jsem si to našel,ale třeba si ten zajímavý příspěvek přečtou další i když už zmizel z hlav.nabídky což je pro Blesk typické.

gamehoror ( 25. ledna 2013 04:26 )

exote. Když to napíšeš takhle ty ta je to vlastně doporučení že Zemanová je opravdu dobrá volba na hrad

Zobrazit celou diskusi