Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Volíme prezidenta: Chat s nejžhavějším kandidátem Janem Fischerem

Žhavý kandidát na budoucího české prezidenta Jan Fischer
Žhavý kandidát na budoucího české prezidenta Jan Fischer  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: oj - 
10. září 2012
14:41

Prezidentský kandidát Jan Fischer byl dnes na chatu v redakci Blesk.cz. Jeden z hlavních favoritů voleb vystudoval ekonomii, je podruhé ženatý, byl v KSČ a byl českým premiérem. Kompletní seznam otázek a odpovědí si můžete přečíst zde.

ONLINE CHAT
zůstanete vy i vaše paní skromnými,jako jste byli doposud?(hanahana)
Foto
O tom nepochybujte. Všem Vám děkuji, a těším se v lednu u voleb :-)
Dobrý den pane Fischere, prosím jaký máte názor na odvolání policejniho prezidenta Lessyho? Děkuji. A přeji hodně štěstí během voleb.(Pavlina Vlasakova)
Foto
Skutkovou podstatu soudit nemohu, ale průběh byl velmi nešťastný, bez dostatečného vysvětlení veřejnosti a rozhodně nepřispěl ke stabilitě policie, ani vyšší důvěře v českou politiku.
Dobrý den, můžete mi prosím uvést 5 důvodů, proč bych v případě vašeho zvolení neměl emigrovat za hranice? Děkuji za odpověď a přeji hezký den(Ondřej)
Foto
Věřím, že se pak změní česká politika natolik, že nebudete vidět žádný důvod emigrovat.
Budete lépe poslouchat Bilderberg?(Honza)
Foto
?
Máte nějakou náboženskou příslušnost?(lojza)
Foto
Náboženství považuji za zcela soukromou záležitost.
Dobrý den pane Fišere, kdysi jste prohlásil, jak se těšíte až se z vlády vrátíte zpátky do čela Statistického úřadu. Tam jste se nejen nevrátil, ale kandidujete na prezidenta. Jak vám pak můžeme věřit, když něco jiného říkáte a něco jiného děláte. Děkuji za odpověď. (Lídka)
Foto
V momentě, kdy jsem se dozvěděl o možnosti ucházet se o funkci v EBRD, rozhodl jsem se podstoupit výběrové řízení. Po dalších dvou letech jsem vyměnil místo v bance za možnost změnit českou politiku. Věřím, že to byl dobrý krok.
Vážený pane Fischere, velmi si vážím možnosti Vás alespoň touto cestou pozdravit a zároveň Vám poděkovat za Vaši kandidaturu v prezidentských volbách. Vedle Vašich (nejen) profesních kvalit jste pro mě především zárukou lidskosti a slušnosti. Jste velkou nadějí pro nás všechny, kteří si přejí, aby Česká republika měla ve světě své důstojné místo a byla rovnocenným partnerem "ostatním velkým hráčům". Věřím, že Váš další počin zaznamená úspěch a my Češi budeme moci býti zase o trochu více hrdí na naši zemi. Děkuji za Váš čas a přeji Vám spokojenost v práci a i osobním životě.(Libuše)
Foto
Velmi Vám děkuji a srdečně zdravím...
Pane Fischere, dobrý den. Zeptám se Vás na to, co může prezident naší republiky přímo ovlivnit: Dal byste státní vyznamenání skupině bratří Mašínů, případně některému z členů této skupiny? Děkuji za jasnou odpověď, svůj názor už určitě dávno máte.(Jan Novák, Náchod)
Foto
Ne, státní vyznamenání by zemi neměla rozdělovat, ale naopak.
Proč pořád hájíte Bartáka?(Petr Přibyl)
Foto
Pana Bartáka nehájím, jen si nehraji na samozvaného soudce, a čekám na výsledek vyšetřování, případně na rozhodnutí nezávislého soudu. Presumpci neviny by měli ctít všichni.
Dobrý den,jak se to přihodí,že se z celkem neznámého státního úředníka stane prezidentský kandidát? Vzpomínám si na článek před několika lety,že jste se chtěl vrátit ke své původní profesi na "Statistice".Co způsobilo,že Vás politika začala zajímat a bavit,že jste získal velkou sebedůvěru a chuť ucházet se až o metu nejvyšší? Podotýkám, že Vám fandím a máte můj hlas (jsem "šedá neprůbojná myška"). Děkuji. (Jitka)
Foto
Situace v naší zemi mne pořádně zlobí. Chci to změnit, proto jsem se rozhodl kandidovat. Děkuji Vám za podporu.
Co si myslíte o prezidentském kandidátovi Franzovi? A nechal byste si vy udělat nějaké tetování? Příp. jaké?(Modra je dobra)
Foto
Je všestranným umělcem, ale jeho politické názory neznám. Bez tetování jsem se v životě dobře obešel a už na tom nemíním nic měnit :-)
Proč si myslíte, že jste nejžhavější kandidát? Jedno je jisté - spousta lidí bude mít problém si vůbec někoho vybrat. (renda)
Foto
Průzkumy veřejného mínění nepřeceňuji, ale doufám, že většina lidí souhlasí s mým názorem, že se do našeho veřejného života musí vrátit slušnost, profesionalita a úcta k občanům.
Který prezidentský odkaz je vám blížší - Václava Havla, nebo Václava Klause?(Jana V.)
Foto
Z odkazu obou je možné si něco vzít, ale ani jednoho nebudu kopírovat. Václava Havla jsem osobně znal a velmi jsem si ho vážil. S Václavem Klausem vedeme odborné diskuse a polemiky více než 30 let. Jistě v tom budeme dál pokračovat.
Co by jste jako první věc udělala ve funkci prezidenta? Já bych vyhodila všechny zkorumpovaný politiky.(Monika)
Foto
Dal bych všem rázně najevo, že doba, kdy si politici všechno domluvili v zákulisí, především s ohledem na své vlastní zájmy, je definitivně pryč.
Dobrý den pane Fischere. Přála bych si Vás za prezidenta a doufám, že budete "pro lidi" a ne pro "poslance". Vše se zdražuje, ale platy poslanců a státních činitelů rostou. Nikdo z mých známých nedosahuje průměrné mzdy a platy poslanců, kteří rozhodují za nás, se stále zvyšují. Měli by si zkusit alespoň jeden měsíc "vyjít" s průměrnou mzdou českého občana. Bohužel jsem nestihla žádnou z Vašich podpisových akcí, ráda bych se ale připojila. Děkuji(Dáša111)
Foto
Děkuji, politiky si vždy budu držet na délku paže, a s Vašimi názory souhlasím. Vrcholní činitelé mají ukázat solidaritu s občany, šetřit na sobě, na svých platech. Sám jsem navrhl snížení prezidentského platu o 20 %, a vyzval k podobnému kroku i další ústavní činitele. Co se týče podpisové akce - všechny informace najdete na mém webu, srdečně Vás zdravím.
Dobrý den, píšete na svém webu, že budete naslouchat názoru občanů. To je dobře, protože straničtí politici toto neumí a často i nechtějí dělat. Byl jste šéfem úřadu, který pracoval s informacemi. Využijete tyto své znalosti i při monitorování názorů lidu?(Olívie)
Foto
Samozřejmě. Práce statistika je velmi dobrou průpravou pro řešení problémů ekonomických, sociálních i politických, a to i na nejvyšší úrovni.
Vážený pane Fišere, podpořila jsem Vaši kandidaturu na prezidenta České republiky svým podpisem na Mělníce a mám otázku : Co mohu já a celá moje rodina ještě více udělat pro Vaši podporu ještě před vlastní volbou na post prezidenta ČR? Jinak Vám přeji úspěšnou volební kampaň a budu se těšit na Vás jako na svého pana prezidenta. Jana Prajsnerová Mělník (Jana Prajsnerová)
Foto
Děkuji, těším se, že se s Vámi v Mělníce osobně setkám, až tam na podzim přijedu. Každopádně je třeba dát hlasitě najevo, co se Vám na české politice nelíbí, co je třeba dělat jinak, a kteří lidé by v ní neměli být.
Dobrý den, pane Fischere,jsem Vaší stálou obdivovatelkou v našem politickém rybníku, kde aby slušnosti pohledal. Těší mne, že ještě stále existují lidé jako Vy. Přeji Vám mnoho úspěchu do voleb a s hlasem ode mne, můžete 100 % počítat. Děkuji za možnost Vám toto sdělit.(Alena Vedralová)
Foto
Moc Vám děkuji, Vaší podpory si vážím, a přeji Vám vše dobré.
Čest práci, soudruhu Fišere. Chtěl bych vědět, jak se sám hodnotíš. Jako předseda úřednické vlády jsi nemohl nic podstatného dělat, jen udržet chod státu. Za Tvé vlády byla uzavřena smlouva na stavbu v ÚVN Střešovice (daňové poplatníky stálo odstoupení cca 200 mil. Kč) a pak jsi se sám vybral na místo v evropské bance, ač s bankou jsi nikdy neměl co dočinění. Tak čím jsi vhodný pro úřad presidenta? (Nováček František)
Foto
Zdá se, že jste člověk, který ani nechce být přesvědčen, že se mýlí. Proto jen malá poznámka: na místo viceprezidenta EBRD jsem prošel řádným a vůbec ne snadným konkurzem.
Martin Barták, obviněný z korupce při nákupu tatrovek, nebo bývalý ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel, stíhaný za to, že se vyhnul výběrovému řízení, vás nyní podporují... Chápete proč? Že byste právě Vy, jako proklamátor "technokratické vlády", měl zajistit zastavení jejich kauzy stíhání či udělení milosti? (Martina Sanollová)
Foto
Ani jeden z nich nepracuje v mém týmu.
Dobrý den pane Fischere, velmi bych si přála aby jste se stal presidentem, protože jste jeden z mála slušných lidí, kteří se po "Sametové revoluci" objevili v politice. A doufám, že jako president zastavíte genocidu důchodců kterou potichu, beztrestně způsobuje tato vláda.(Důchodce buď má na léky, pak zemře hlady, nebo má na jídlo a pak zemře na nemoc na jejíž léčbu se mu už peníze nestávají.Na oboje mu peníze nestačí.)(Bartošová)
Foto
Děkuji a ujišťuji Vás, že důstojný život seniorů je jedna z mých absolutních priorit.
Pane Fischere, byl jste členem KSČ ajestliže ano, pak jakou nejvyšší funkci jste zde vykonával. Děkuji.(Dana.ru)
Foto
Byl jsem řadovým členem.
Do komunistické strany jste vstoupil v době, kdy vám hrozila maximálně změna zaměstnání, nic víc. Přesto jste dal přednost osobní výhodě, před zájmem společnosti. Co když se ale v nejvyšší ústavní funkci dostanete do nesrovnatelně většího morálního problému? Z čeho máme usuzovat, že jste se změnil, že v případné další státní krizi nedáte opět přednost osobní výhodě, před zájmy celku? (Jiří Čertík)
Foto
Myslím, že jsem nejen jako předseda vlády dokázal, jak se chovám v krizových situacích, a že jsem zájmy republiky dokázal hájit i na mezinárodní úrovni. Těch 14 měsíců ve vládě bylo velmi turbulentních, včetně vzrůstajících projevů extremismu, povodní a ekonomické krize.
Přeji hezký den,pane Fischere. Chci se zeptat,jestli opravdu bylo nutné vstupovat do KSČ? V 80tých letech už asi jen kvůli kariéře... Škoda. V mých očích je to velké mínus na Vaší kandidatuře. Přál bych si pokračování té tradice,že alespoň hrad zůstane v tomto směru "čistý". Jinak,já si myslím,že jste slušný a dobrý člověk,ale tohle je kaňka. Neuvažujete alespoň o změně křestního jména? :)(Honza)
Foto
Respektuji Váš názor, důvody jsem vysvětloval. Se svým křestním jménem jsem spokojený :-)
Dobrý den. Pane Fischere, byl jste muj kandidat cislo jedna. Jakmile jste umoznil lidem jako Novak, Chrenek, Soukup aby se o Vás starali, moje nadseni zmizelo. A nejsem sam, vsichni vrstevnici (25-30) mluvi stejne. Vas jsme chteli, Vas s temihle lidmi kolem nechceme. Našel byste odvahu jit do toho sam a ukazat tak svoji vnitrni silu nebo je a svuj vztah s nimi budete i nadale obhajovat?(Michal)
Foto
Vzhledem k tomu, že neuvádíte žádné konkrétní výhrady vůči těmto lidem, nemohu na to odpovědět. Nálepkování je oblíbený sport provozovaný v českém veřejném životě, a já se k němu přidávat nebudu.
Porad nechapu, jak nekdo mohl v roce 1980 vstoupit do strany. Co je to za cloveka, ktery vstupuje v te dobe do teto zlocinecke organizace?(Petr_)
Foto
viz výše...
Stydíte se za členství v KSČ a myslíte, že není velkou skvrnou na Vaší pověsti? (Ing. Pavel Mokroš)
Foto
viz má odpověď na stejné téma výše...
Měl jste možnost zastavit solární boom. Proč jste mic neudělal a nechal věci dojít tak daleko?(Milan Horák)
Foto
To je oblíbená lež kritiků mé vlády. Ve fotovoltaice jsme podnikli konkrétní kroky, které narazily v parlamentu na neochotu mnoha z těch, kteří mne dnes kritizují.
Dobrý den, jak mám chápat nedávný výrok vaší manželky, že "členství v KSČ nebylo vadou charakteru". To měl být nějaký apríl na konci léta? Děkuji za odpověď.(Michal Čermák)
Foto
Každý ať si udělá názor sám, moje žena odpovídala jako člověk, který mne zná téměř 30 let.
Jednoduchá otázka když se stanete prezidentem,co uděláte pro obyčejné lidi a duchodce?!(Tlukhrom)
Foto
Zasadím se o to, aby se stát v péči o seniory neomezoval jen na výši důchodů (která se nesmí reálně snižovat). Podpořím konkrétní programy na výstavbu, provoz a údržbu zařízení, sloužícím seniorům. Mnoho z nich jsem navštívil, a je to opravdu potřeba.
Dobrý den pane Fischere.Jsem potěšen že kandidujete na prezidenta zrovna vy,ale zároveň zklamán z toho že jako prezident nemáte takové pravomoce aby se pročistily řady ve vládě.Co uděláte s politickou situací až budete prezidentem??Pro nás běžné občany je to už neúnosné co se tady děje.Děkuji za odpověď.(Pavel Šembera)
Foto
Budu-li zvolen, využiji všech možností, ústavních pravomocí i neformálního vlivu, aby se situace v naší zemi změnila. Prezident nemá málo pravomocí, jen jich v současné době dostatečně nevyužívá.
Dobrý den pane Fischer,jakým zpusobem bych mohla začít pro Vás pracovat.Jste jeden z mála politiků,kterému v naší české republice věřím.Děkuji za Vaši odpověď.Jolana Vítová........jolanavitova@seznam.cz(Jolana Vítová)
Foto
Na mém webu jan-fischer.cz najdete všechny potřebné kontakty, prosím napište mi a děkuji za podporu.
Vase zena je nebo byla dlouho invalidni.Domnivam se,ze protekcne.Ja jsem takove stesti nemela.Posudkovi lekari a CSSZ se chovali jako prasata.Nemohla bych jako Vase pani byt tak aktivni.(Marie Nova)
Foto
Mohu Vás ujistit, že na tom nic protekčního rozhodně nebylo. Zdravotní problémy mé ženy byly bohužel velmi skutečné. Je mi líto, pokud s Vámi nebylo zacházeno tak, jak Váš zdravotní stav vyžadoval. .
Myslím, že jste jediný volitelný kanidát na prezidenta ČR. Jen mě mrzí ta KSČ! Od kdy do kdy jste byl jejím členem? Proč jste tam vstupoval? Přeji Vám pevné zdraví a hodně úspěchů ve volbách.(Olga Pospíšilová)
Foto
Děkuji, a ujišťuji Vás, že mne ta KSČ mrzí také, a vždy mne trápila. Přistoupil jsem na opakovanou "nabídku" v roce 1980 kvůli tomu, abych se vůbec mohl věnovat tomu, co jsem uměl nejlépe: odborné práci v oboru statistiky. Nedělal jsem díky členství kariéru. Místopředsedou statistického úřadu jsem byl jmenován až v roce 1990.
Co udělat pro to, aby se prezidentem nestal Miloš Zeman???(Innka)
Foto
Pojďme k volbám, a hlasujme pro změnu politiky, ne pro návrat k praktikám a lidem české politiky 90. let.
Vyhlasite Amnestii?(kamil)
Foto
Dobrý den, zdravím čtenáře Blesku a děkuji za Vaše otázky. A ne, k amnestii nevidím důvod.

Již zítra! Chat s dalším silným prezidentským kandidátem. Do Blesku přijde Miloš Zeman, ptát se ho můžete na vaše dotazy již dnes! Proč důchodce z Vysočiny pomýšlí na prezidentské křeslo?

doktorka6 ( 27. prosince 2012 17:22 )

bejsbolman: souhlasím a cituji z odpovědí:,,jak chcete naslouchat občanům a řešit jejich problémy? - Samozřejmě. Práce statistika je velmi dobrou průpravou pro řešení problémů ekonomických, sociálních i politických, a to i na nejvyšší úrovni.,,konec citátu: Tak to vidíte, že mám pravdu když tvrdím že tito lidé věří statistice více, než tomu co vidí a slyší v ulicích. p.Zaman, p. Fischer, p. Klaus - všechno statistika, zamyslete se. Je možná, aby člověk žil podle statistiky? Pokud je vaše odpověď ANO, tak máte to co si zasloužíte. Pokud vám jde o to, aby se všichni lidé v naší zemi měli lépe pak volte č.4 Táňu Fischerovou, to je čestná ženská která nás NEDA !

bejsbolman ( 11. září 2012 15:09 )

ten člověk je bezbarvej jen naoko,to je typickej sluha těch co zničili tento stát a národ..

bome ( 11. září 2012 14:52 )

Celosvetovy nastup zidobolseviku je zde. U nas jim pomohl prezit nejvetsi vlastizradce Havel. Ted budou mit sveho prezidenta a preberou zase moc v tomto state, faktickym vitezem polistopadove taskarice jsou komousi, my jsme jim tu vejicku sezrali a oni se pekne zformovali a v tichosti prebiraji moc.Proto zide vymysleli komunismus, aby ohlupovali delniky a nemajetne a davali jim nadeji, ze se budou mit stejne dobre jako ti co neco vlastni. Je to nejvetsi podvod na lidech a tenhle zidacek je toho dukazem

bome ( 11. září 2012 14:46 )

Jenze oni ho vyhrali to jsi jeste nepochopil? K tomu ji pomohl ten zednarsky vlastizradce Havel, jen presli do pozadi, aby se zformovali a uz nastupuji v cele evrope, kumuniste byli vzdy hlavne zide a nejvetsi zide byli Marx a Engels. Komunismus je nejlepsi nastroj na ohlupovani nemajetne masy a tak ho zide vymysleli a ted prozivaji obrozeni.

franta15 ( 11. září 2012 14:43 )

Panu Fischerovi jsem taky položil otázku, ale zatím na ni nereagoval. Ptal jsem se ho na aktuální věci- jaký je jeho názor na zvyšování daní pro občany /dph, omezování paušálu, apod./, snižování důchodů se současným zvyšováním cen úplně všeho a na názor jak dál s našim postojem k EU a k přispívání státům, které mají potíže. Při současném snižování životní úrovně našich lidí. Asi jsou to závažné věci a odpověď na moje otázky není jednoduchá. Co však máme jako občané dělat, když nás naše vláda už několik roků háže přes palubu a teď už nám půjde přímo po krku. Nejlepší důchodce - mrtvý důchodce. Radovat se bude hned několik ministrů, včetně premiéra. Víc peněz zase zůstane na rozkrádačky a policii a spravedlnost přece naše vláda kontroluje a usměrňuje. Nebo ne?

Zobrazit celou diskusi