Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Migranti včetně dvou těhotných žen čekali na lodi dva týdny. Přijme je Tunisko

Autor: jer, ČTK - 
29. července 2018
21:50

Čtyři desítky migrantů, kteří kvůli neshodám mezi několika středomořskými státy strávili více než dva týdny na moři na palubě obchodní lodi, se budou smět vylodit v Tunisku na severu Afriky. Přijetí migrantů „z humanitárních důvodů“ v neděli nařídil tuniský premiér Júsuf Šáhid, který se dosud takovému kroku bránil. Informovala o tom agentura AP.

Člun se 40 uprchlíky z Egypta, Mali, Nigérie a Bangladéše vyplul začátkem července nejspíše z Libye. Na moři se pak dostal do potíží a jeho pasažéry zachránila maltská loď, která pak migranty 16. července předala na palubu plavidla tuniské těžební společnosti Miskar. Kapitán lodi Sarost 5 ale nezískal povolení zakotvit v žádném tuniském přístavu, migranty odmítala přijmout i Itálie, Francie a Malta.

Humanitární organizace Červený půlměsíc opakovaně varovala, že podmínky na palubě obchodní lodi nejsou vhodné pro dlouhodobější pobyt tolika lidí. Mezi migranty jsou i dvě těhotné ženy. I proto nyní tuniský premiér svolil, že migranti se smějí vylodit v přístavním městě Zarzis. Z něj budou převezeni do ubytovacího zařízení pro migranty.

Šáhid potvrdil, že váhání tuniských úřadů souviselo zejména s obavami, že si představitelé EU budou vstřícný krok vykládat jako souhlas s případným umístěním dalších center pro migranty na tuniském území. S tím Tunisko rezolutně nesouhlasí.

Tunisko a Maroko se v poslední době staly zeměmi, z nichž vyplouvá stále více migrantů k evropským břehům. Stalo se tak proto, že Libye, která dosud byla na severoafrickém pobřeží hlavním výchozím bodem pro uprchlické lodě, zpřísnila kontroly na moři.