Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Spása pro loď se 629 uprchlíky včetně sedmi těhotných žen: Italové je odmítli, Španělé ne

Autor: ČTK - 
11. června 2018
17:45

Loď neziskové organizace SOS Méditerranée s více než šesti sty migrantů na palubě, kterou v neděli odmítly přijmout Itálie i Malta, může zakotvit ve Valencii. Řekl to dnes španělský premiér Pedro Sánchez. Itálii a Maltu za jejich postup kritizovala Evropská komise a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Na palubě lodi Aquarius je 629 uprchlíků, z toho 123 nezletilých bez doprovodu, dalších 11 dětí a sedm těhotných žen. Loď má kapacitu 550 osob a zásoby na jeden den. Itálie ji do přístavu nepustila v neděli a obrátila se na Maltu, aby uprchlíky přijala ona. Malta uvedla, že záchranné operace se uskutečnily v mezinárodních vodách u Libye a koordinovala je Itálie, takže případ nespadá do kompetence Malty.

Solidarita vůči zoufalým

Nový španělský premiér Sánchez dal pokyn, že loď může zakotvit v přístavu Valencie na jihovýchodě Španělska, uvedla premiérova kancelář. „Je naší povinností předejít humanitární katastrofě a nabídnout těmto lidem bezpečné místo k zakotvení, abychom dostáli svým závazkům v oblasti lidských práv,“ uvedl Sánchez, který se úřadu premiéra ujal zhruba před týdnem.

„Vítáme rozhodnutí španělské vlády, která lodi odmítnuté v Itálii umožnila zakotvit ve Valencii,“ komentoval Sanchézův krok eurokomisař pro otázky vnitra a migrace Dimitris Avramopulos. „Jde o skutečný projev solidarity jak vůči zoufalým a zranitelným lidem na palubě, tak vůči ostatním unijním státům,“ dodal podle agentury Reuters.

Budou muset plout další dva dny?

Řada politiků a především organizace SOS Méditerranée ale změnu směru plavby lodi Aquarius za žádné vítězství nepovažuje. Jednak nejde o poslední loď s migranty, kteří usilují o to, aby se dostali do Evropy, jednak situace lidí na Aquariu je svízelná.

„Znamená to, že budeme muset plout ještě nejméně další dva dny, což se 629 lidmi na palubě dnes není možné,“ řekl podle agentury AP ředitel operací SOS Méditerranée Antoine Laurent. Zásoby na palubě nestačí a podle Organizace Lékaři bez hranic (MSF) mezi migranty na plavidle narůstá znepokojení a zoufalství. Jeden muž hrozil, že se vrhne do moře kvůli strachu, že bude vrácen do Libye.

Italové budou blokovat i další loď

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini již přitom skutečně naznačil, že Itálie hodlá znemožnit vjezd do svých přístavů i další lodi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a která v noci na dnešek vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů, informoval server deníku La Repubblica.

„Dobře udělal,“ komentovala rozhodnutí Salviniho uzavřít přístavy lodím s migranty na palubě vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penová. „Jen velmi přísná politika nám umožní učinit přítrž masovému přílivu lidí bez dokladů,“ dodala.

Salvini: Otevřeli jsme frontu s Bruselem

Protiimigrační Liga, kterou Salvini vede, chce mimo jiné prosadit hromadnou deportaci migrantů, kteří v Itálii žijí bez potřebných dokumentů. Salvini učinil z migrace jedno z hlavních témat předvolební kampaně. Ligu, která byla dříve spíše marginální stranou, v březnu volilo přes 17 procent italských voličů. Strana pak sestavila vládu s protestním Hnutím pěti hvězd.

Itálie „porušila mezinárodní pravidla a způsobila patovou situaci,“ myslí si maltský premiér Joseph Muscat. „Musíme si sednout a probrat to, abychom se další takové situaci vyhnuli. Je to problém celé Evropy,“ dodal maltský premiér. „(Blokádou lodi Aquarius) jsme otevřeli frontu s Bruselem. S ministrem (zahraničí Enrikem) Moaverem kontaktujeme Evropskou komisi, aby naplnila závazky vůči Itálii, které nikdy nerespektovala,“ komentoval situaci Salvini.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 26. září 2018 07:59 )

Co to tady melete ? Italie oficiekne vyhlasila, ze zeny, deti muzou vystoupit v Italii a na lodi najednou zende zeny nebyly. A vy tady pisete drama o tehotnych zenach a detech.Meli by jste se stydet.Paseraci lidi tahaji kriminalniky a ekonomicke ilegaly do Evropy.Italie hlasi za pul roku , kazdy den pres 750 kriminalnich cinu ze strany migrantu z Afriky.Cernosi tam hromadne znasilnuji, zabijeji, kradou ,ale o tom se tady nepise.Navic Afrivcani jsou marod,kazdy druhy ma AIDS, svrab a syfilis je normalni, o parazitech se nikdo tady neodvazi ani mluvit,natoz napsat.Jsou prolezli infekcema,na ktere my nejsme zvykli.Je to velka nezodpovednost tahat tyhle ilegaly a poustet je mezi nas s otevrenou tuberkulozou a jinymi nemocemi.O tom by jste meli psat a ne si tady neco vymyslet.

borka30 ( 11. června 2018 20:09 )

Proč je nezavezli zpátky do přístavu v Libyi, odkud údajně vypluli?

bullshit ( 11. června 2018 20:06 )

Spása pro loď, neštěstí pro nás Evropany. Kam dali všichni rozum. Je to konec naší civilizace zapřičiněný několika dementy ve vládách.

Taurus70 ( 11. června 2018 19:35 )

 Je to zvlastni,s arabskou sebrankou si uzili v minulosti dost,zrejmne kolektivni ztrata pameti,nechapu😕

vaber ( 11. června 2018 19:09 )

tam ani jiné ženy než těhotné být nemohou, situace v přelidněném světě a přelidněné Evropě, je, buď přežijou oni nebo my a když je budeme zachraňovat nepřežije nikdo , ať si každý vybere , loď by se měla zabavit a kapitán do basy, protože oni je loví v moři na kšeft

Zobrazit celou diskusi