Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Italové vytáhli z moře 1400 uprchlíků. Do Evropy plulo 10 přeplněných člunů

Autor: ČTK - 
16. ledna 2018
22:37

Na 1400 migrantů bylo dnes zachráněno z několika přeplněných člunů a lodí ve Středozemním moři, oznámila italská pobřežní stráž. Na palubě plavidel byli nalezeni i dva mrtví. Celkem jedenácti záchranných operací se účastnily lodě italské pobřežní a finanční stráže, dále plavidla unijní mise Sophia a několika nevládních organizací, napsala agentura Reuters.

Migranti chtěli Středozemní moře překonat v jedné větší lodi, sedmi nafukovacích a třech menších dřevěných člunech. O národnosti zachráněných ani mrtvých agentury neinformovaly. 

Posádka lodě, kterou provozuje španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms, vyzdvihla v nebezpečných podmínkách z přeplněné lodi 400 osob a na palubě nalezla jedno mrtvé dítě. Organizace později informovala, že mezi zachráněnými bylo 175 žen a 75 dětí.

Nejvíce uprchlíků od začátku roku

Podle italského ministerstva zahraničí bylo v zemi vysazeno od počátku roku 974 zachráněných migrantů, což je o 60 procent méně než ve stejném období loni. 

Po uzavření takzvané balkánské cesty v roce 2016 se hlavním koridorem migrantů a uprchlíků při cestě do Evropy stala cesta ze severní Afriky přes Středozemní moře do Itálie. 

Loni se do Evropy touto cestou dostalo 119 tisíc migrantů, což je o třetinu méně než v roce 2016. Ke znatelnému poklesu došlo zejména po srpnové dohodě Říma s tripoliskou vládou, na jejímž základě Italové Libyjcům poskytují výcvik a pomoc v boji proti pašerákům lidí a posílili libyjskou pobřežní stráž. Itálie také regulovala záchrannou činnost nevládních organizací ve Středomoří.

Video  Babišovi se nelíbí žaloba Komise na Česko kvůli kvótám. „Chci se vidět s Junckerem!“  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině