Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Naděje uprostřed chaosu: V táboře pro uprchlíky se zamilovali a narodil se jim syn

Autor: ČTK - 
8. prosince 2017
06:42

Několik stovek nigerijských migrantů se v úterý vrátilo do vlasti z detenčních center v Libyi. Většina si s sebou přináší hrůzné příběhy o tamních podmínkách, s reportéry britské společnosti BBC ale hovořili dva navrátilci, jejichž zkušenost "je příběhem naděje uprostřed chaosu". Mabel Emmanuelová a Steven Ekhiator se do sebe v Libyi zamilovali a domů přijeli s čerstvě narozeným synem.

U počátku vztahu stála prosba o zapůjčení telefonu. Mabel nutně potřebovala zavolat svojí matce a požádat ji o peníze. Steven jí vyhověl, a když sledoval, jak se slzami v očích přijímá matčino odmítavé stanovisko, nabídl se, že její dluhy splatí za ni. "Musím se přiznat, zamiloval jsem se," vzpomínal Steven. Brzy na to s Mabel v utečeneckém táboře zplodili potomka.

"Libye je otřesná země, nikomu nedoporučuji o tom místě přemýšlet nebo uvažovat, že by se tam vydali," řekl Steven. Své cesty však nelituje, protože na jejím konci potkal Mabel. "O své budoucí ženě nerozhodujete, kde ji potkáte, může se to stát zničehonic," míní.

Do Nigérie se podle BBC za posledních deset měsíců z Libye vrátilo více než 4000 migrantů, kteří se zde zasekli na cestě do Evropy. V úterý dvě letadla přivezla dosud posledních 400. 

Většina z těchto lidí si ale přiváží úplně jiné vzpomínky než Steven a Mabel. "Pokud vás zavřou v pokoji, v podstatě nejíte, to zaprvé," řekl jeden z navrátilců agentuře AP. "Močíte tam, chodíte tam na velkou, a každé ráno nebo i třikrát denně vás tvrdě zmlátí, než dokážete zaplatit poplatek za svobodu," líčil Ejike Ernest.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) odhaduje, že v Libyi se nyní nachází přes 400.000 afrických migrantů. Po zprávách o tom, že si je místní gangy mezi sebou prodávají jako otroky, se nyní mezinárodní společenství snaží zakročit a zajistit přesun běženců do domovských zemí. Africká unie dnes oznámila, že v nadcházejících šesti týdnech vrátí do vlasti 20.000 lidí momentálně držených v libyjských vládních táborech.

Povi ( 9. prosince 2017 09:17 )

Chytrej má dětí kolik chce a blbej kolik může.Tak oni nemají co žrát,jsou týrání a pořídí si děcko.To je opravdu dojemný příběh.A ty se Evropo o nás postarej.Všechny nastěhovat k dementovi Junckerovi a ropuše Merkelovoý.

jana999 ( 8. prosince 2017 11:06 )

jedinou pomoc, kterou bych africe dala, je seuální výchova a antikoncepce, tím by se zachránila nejen afrika ale celý svet

Pink ( 8. prosince 2017 08:17 )

Libye bývala krásná země,dokud nezavraždili Kaddáfiho.

Zobrazit celou diskusi