Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Utrpení migrantů je urážkou svědomí lidstva.“ Komisař kritizuje spolupráci EU a Libye

Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2017
14:13

Spolupráci EU a Libye na omezení přílivu migrantů ozančil za nehumánní. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes poukázal mimo jiné na údajné zhoršování podmínek migrantů v libyjských zadržovacích centrech.

„Mezinárodní společenství nemůže nadále zavírat oči před nepředstavitelnými hrůzami, které musí snášet migranti v Libyi, a chtít, aby se situace upravila pouhým zlepšením podmínek zadržování,“ prohlásil představitel OSN.

Podle něj je nehumánní sama „politika EU spočívající v pomoci libyjské pobřežní stráži při zachycování a navracení migrantů“. „Utrpení migrantů zadržovaných v Libyi je urážkou svědomí lidstva,“ dodal Husajn s tím, že situace se stává „katastrofální“.

Apel zazněl den poté, co ve Švýcarsku zasedala takzvaná kontaktní skupina pro migrační trasu centrálního Středomoří, zahrnující 13 evropských a afrických zemí včetně Libye. Skupina v Bernu slíbila, že podmínky migrantů v zadržovacích centrech v Libyi se zlepší a bude hledat způsoby, jak zajistit Afričanům legální přístup do Evropy, například prostřednictvím udělování stipendií.

Zadržovací centra pro uprchlíky v Libyi označila OSN už dříve za nelidská, a to například kvůli zneužívání, ke kterému v nich dochází, i kvůli nedostatku základní hygieny, lékařské péče a jídla. Nebezpečná cesta ze subsaharské Afriky přes Libyi a následně přes Středozemní moře je nyní hlavní trasou, kterou využívají uprchlíci a migranti mířící do Evropy.

Pohublí muži, ženy a děti, namačkaní na sebe

Letos se zatím podařilo dosáhnout italských břehů zhruba 115 tisícům migrantů. Zhruba 2750 jich při pokusu o překonání Středozemního moře zahynulo. Zajd Raad Husajn dnes kritizoval EU a Itálii, že pomáhají libyjské pobřežní stráži ve snaze zadržovat čluny s migranty na moři, přestože organizace hájící lidská práva vyjadřují své znepokojení nad osudem migrantů.

„Náš pozorovací systém ve skutečnosti ukazuje, že situace v Libyi se rychle zhoršuje,“ řekl Husajn s tím, že pozorovatelé byli počátkem listopadu v Tripolisu, kde zadržovací centra navštívili a hovořili s migranty. „Pozorovatelé byli šokováni tím, co viděli: tisícovky pohublých a traumatizovaných mužů, žen a dětí, namačkaných jeden na druhého, zavřených v hangárech a zbavených důstojnosti,“ citovala komisaře agentura AFP.

Už v říjnu kritizoval komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks Itálii za to, že se údajně aktivně podílí na vracení migrantů do Libye, „kde jim hrozí mučení, nelidské či nedůstojné zacházení, anebo trest“, čímž porušuje Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv.

D100 ( 15. listopadu 2017 14:08 )

 A co svědomí lídrů jejich zemí, kteří jsou hyper bohatí, protoze svým občanům všechno ukradnou a o sociální spravedlnost se nestaraji?

Suchor3 ( 14. listopadu 2017 19:54 )

komisař by měl kritizovat toho, kdo rozvrátil agresivními intervencemi ty země s cílem zmocnit se jejich ropy a nerost. bohatství. Sám má tím máslo na hlavě a živí se neštěstím postižených lidí, jako supi na mršinách

Zobrazit celou diskusi