Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chtějí hatit záchranu migrantů. Extremisté s vlastní lodí míří do Středomoří

Autor: Mii, ČTK - 
26. července 2017
05:43

Defend Europe, pravicová extremistická organizace složená z aktivistů z celé Evropy, která se snaží zabraňovat snahám o zachraňování uprchlíků, se vydala do Středozemního moře. Během týdne dorazí do Sicílie, odkud řada neziskových organizací řídí své záchranářské snahy. I díky tomu hrozí další eskalace situace ve Středozemí, která se dál řeší i na politické úrovni.

Extremisté z Defend Europe se rozhodli řešit situaci kolem uprchlíků ve Středozemním moři po svém. A to prostřednictvím lodi C-Star. Jedná se o 40 metrů dlouhé plavidlo s posádkou až 30 lidí složených z pravicových extremistů ze zemí západní Evropy, kteří jsou nespokojeni s aktuální evropskou uprchlickou politikou.

Extremisté na moři. Kvůli uprchlíkům

Na loď, která plave pod vlajkou Džibutska, jim přispěli na internetu lidé, kteří s jejich snahami souhlasí. Defend Europe se snaží zejména o přerušení záchranářských snah ve Středozemním moři a zatčení pašeráků uprchlíků.

Organizace chtěla začít operovat už dříve, ale loď byla zadržena v Suezském průplavu, když se snažila dostat do Evropy právě z Džibutska. Nyní jsou ale podle Defend Europe všechny problémy vyřešeny a C-Star za několik dní dorazí do druhého největšího sicilského města Katánie.

Chtějí prý zachraňovat lidi „po svém“

Katánie je totiž místem, kde většina záchranářských a neziskových organizací skladuje lodě, s kterými zachraňuje uprchlíky, kteří se snaží dostat do Evropy. Řídí odtud také své další operace. Letos bylo ve Středozemním moři zachráněno na 85 tisíc migrantů, nejčastěji původem ze subsaharské Afriky. Více než 2000 se jich utopilo.

VIDEO: Pozor, drastické záběry: Somálští uprchlíci byli zabiti na moři

Defend Europe chce podle svého prohlášení monitorovat situaci na moři a k uprchlickým člunům se dostávat dříve než záchranáři. Plánují, že pašeráky předají autoritám, jejich lodě zničí a imigranty pošlou pod dozorem pobřežní hlídky a na speciálním plavidlu zpátky, odkud přišli.

Zároveň dodávají, že zachraňování nechtějí vyloženě bránit, ale spíše budou „zachraňovat po svém“. Důležitou součástí má být nahlašování zakázané aktivity neziskovek a možná spolupráce s Libyí.

Neklidná Libye své pobřeží neovládá

Pozornost mezinárodního společenství mezitím míří právě k neklidné situaci v Libyi. Tu řešila v Bruselu i šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Libye, kde slabá vláda nekontroluje ani celé libyjské pobřeží, se stala výchozím bodem pro desetitisíce především ekonomických migrantů, kteří přes ni a Středozemní moře směřují hlavně k italským břehům.

O situaci jednala s egyptským ministrem zahraničí Samím Šukrím. „Vlastně sdílíme stejného souseda, v této chvíli velmi komplikovaného,“ poznamenala Mogheriniová. Připomněla desetitisíce migrantů na egyptském území a fakt, že Káhira dokáže účinně blokovat jejich snahy dostat se přes moře do Evropy.

„Vynaložili jsme velké prostředky a úsilí na omezení nelegálních přejezdů z egyptských vod do Evropy. Děláme to za velkých nákladů kvůli našim společným zájmům. Odpovědnost v této věci ale musejí nést obě strany,“ poznamenal Šukrí, podle kterého je migrantů v Egyptě až pět milionů, často ale již integrovaných do společnosti.

VIDEO: Pomoc pro uprchlíky ve Středozemním moři

Video  Uprchlíci riskují své životy i životy svých dětí. Takto jim z přeplněných člunů pomáhají záchranáři.  - Reuters
Video se připravuje ...

EU chce více spolupráce s Afrikou

Pomoci situaci ve Středozemním moři má i více spolupráce EU s africkými státy v boji proti převáděčům. Pro změnu v Tunisu se na tom dohodli zástupci 15 severoafrických zemí a členských států EU.

Politici se zavázali zintenzivnit kroky proti pašování lidí například větší výměnou informací o kriminálních sítích převáděčů. Přislíbili také postihnout příčiny vystěhovalectví v domovských i tranzitních zemích.

Tuniský ministr vnitra prohlásil, že obchod s migranty nelze potlačit jen bezpečnostními opatřeními. Problém má podle něj i velký aspekt sociální a ekonomický. Ministr zahraničí Mali vyzval evropské státy, aby pro mladé Afričany usnadnili vízové postupy. Další zasedání tohoto typu je plánováno ve Švýcarsku na konci tohoto roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Whit ( 27. července 2017 15:58 )

 Takže obranci jsou extremiste a ti migranti nikoliv a v Bruselu sedi partička milovníků Evropy.Jak dlouho ještě budeme snášet ty tlupy z Afriky ať si laskavě udělají pořádek doma ..

jima ( 26. července 2017 10:26 )

Extremiste? Jsou to mladi slusni Evropane. Podle namornich pravidel, musi tzv. uprchliky (invazory) dovezt do nejblizsiho pristavu. Jelikoz jsou vzdaleni jen 12-mil od Lybie, tak je dopravi do lyb. pristavu a ne do Italie!!

xcvmnb ( 26. července 2017 09:47 )

 Proč extremisté? Je normální bránit své území před hordami najezdniku co chcou zničit evropu.Vice takových lodi a odhodlanych lidi co chcou bránit svůj domov.Lide z neziskových organizací co údajně zachranujou tyto vetřelce by měli být souzeni pro vlastizradu!!!!!

Zobrazit celou diskusi