Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlík dostal doživotí za zvěrstva v Sýrii. Rakousko: Vraždil zraněné vojáky

Soudce dal uprchlíkovi doživotí. (Ilustrační foto)
Soudce dal uprchlíkovi doživotí. (Ilustrační foto)  (Autor: scom, archiv Blesku)
Autor: bru/ČTK - 
11. května 2017
11:01

Na doživotí poslal ve středu soud v rakouském Innsbrucku za válečné zločiny spáchané v Sýrii 27letého žadatele o azyl. Informovala o tom dnes agentura DPA. Muž, který bojoval v řadách Svobodné syrské armády (FSA) proti armádě režimu prezidenta Bašára Asada, podle soudu ve vlasti zavraždil dvacet zraněných či bezbranných vojáků.

Muž, který pochází z palestinského uprchlického tábora v Sýrii, odešel do Rakouska v květnu roku 2015, kde požívá status žadatele o azyl. Policie ho zadržela v uprchlickém zařízení v tyrolské metropoli Innsbrucku loni v červnu. Úřady na něj upozornil jeden z dalších obyvatel zařízení, který ho poznal.

Zvěrstva v Sýrii: Po útoku plynem tam umíraly i bezbranné děti
Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Přiznal se a pak to popřel

K zabití nepřátelských vojáků se při výslechu muž nejprve přiznal, později ale svou výpověď odvolal a obvinil tlumočníka z chybného překladu. U soudu řekl, že je nevinný.

Podle soudní poroty se ale podařilo prokázat, že muž jako člen Farúkovy brigády, jedné z podskupin Svobodné syrské armády, zastřelil nedaleko severosyrského Homsu dvacet zraněných či bezbranných Asadových vojáků. Podle obhájce se odsouzený proti rozsudku odvolá.

V Rakousku jde o první případ, kdy soud někoho potrestal za zabití vojáků damašského režimu. V minulosti soudy už do vězení poslaly několik lidí za členství v některé z teroristických organizací, které se účastní bojů ve válkou zmítané Sýrii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi