Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zatýkání v armádě: Voják chtěl útočit na politiky, odnést to měli i uprchlíci

Autor: ČTK, base - 
9. května 2017
15:07

Německá policie v úterý zatkla dalšího vojáka, který je podezřelý z přípravy útoků na přední politiky. V tiskové zprávě to v úterý uvedlo nejvyšší státní zastupitelství, podle něhož sedmadvacetiletý Maximilian T. útoky chystal s dvojicí již dříve zatčených vojáků Francem A. a Mathiasem F.

„Z dosavadních výsledků vyšetřování vyplývá, že Franco A., Mathias F. a Maximilian T. plánovali útok na vysoce postavené politiky a osoby veřejného života, kteří se z pohledu obviněných angažovali v chybné uprchlické politice,“ uvedlo nejvyšší státní zastupitelství.

Trojice vojáků s krajně pravicovými postoji podle něj měla seznam možných terčů, které byly rozděleny do několika kategorií. Nechyběl mezi nimi ani bývalý spolkový prezident Joachim Gauck nebo ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD).

Útok měl provést nadporučík Franco A., který si kvůli tomu nelegálně opatřil zbraň. Aby posléze mohl atentát svalit na běžence, nechal se už na konci roku 2015 v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily.

Skandál kolem osmadvacetiletého Franca A. a skupiny radikálů v posledních týdnech otřásá německou armádou. Ukázalo se totiž, že nadřízení Franca A. už od roku 2014 věděli o jeho extremistických názorech. Na francouzsko-německé základně ve francouzském Illkirchu, kde Franco A. sloužil, se navíc našly předměty oslavující nacistické jednotky. Kontrolou proto projdou všechny německé kasárny.

Mluvčí ministerstva obrany nedávno uvedl, že v současné době existuje podezření vůči 280 vojákům, že jsou pravicovými extremisty. Německá armáda má zhruba 178 000 členů. V letech 2012 až 2016 jich kvůli pravicovému radikalismu 18 muselo odejít.

Podívejte se také na video o výbuchu v Dortmundu:

Video  Výbuch domu v Dortmundu  - Youtube
Video se připravuje ...

kerloss ( 9. května 2017 15:56 )

 Ani se nedivim ze nekdo chtel tu ubohou politickou luzu poslat k certu. To co ta luza s hitlerMerkelovou predvadi je pro celou evropu velmi nebezpecna. Natahat sem muslimske teroristy dokaze jen senilni stara breca co vubec nema sajn o beznem zivote,ji se to nedotkne umiraji jini za jeji zlociny proti lidskosti ten kdo umre je vzdy bezny obcan vypatlanych politiku se to vubec nedotkne maximalne rekne ze je ji to lito a to je vse.tak takove idiiotske politiky mame v EU.

Zobrazit celou diskusi