Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Němci uprchlíkům zatrhnou manželství s dětmi. Berou si dívky mladší 14 let

Autor: bru/ČTK - 
5. dubna 2017
12:14

Německá vláda dnes souhlasila s návrhem, který se staví proti dětským manželstvím. Spolková republika bude automaticky za neplatné považovat všechny svazky, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let. Manželství bude nově možné uzavřít výhradně až po dosažení plnoletosti. Parlamentem by měl návrh projít bez problémů.

O změně příslušných zákonů se v Německu vede debata především kvůli vysokému počtu běženců, kteří v posledních dvou letech do spolkové republiky přišli z muslimských zemí. V řadě z nich, třeba v Afghánistánu nebo Pákistánu, jsou svatby nezletilých poměrně časté, a tak počet takových svazků stoupl i v Německu.

V létě loňského roku jich podle centrálního registru cizinců bylo celkem 1475. Ve 361 případech byl alespoň jeden z partnerů mladší 14 let, v dalších 120 mu bylo 14 nebo 15 let. V drtivé většině takových případů jde přitom o mladé dívky, které se provdávají za starší muže.

Video: V Sýrii, odkud prchali lidé do Evropy, je situace stále vážná. V úterý tam 20 dětí zabil toxický plyn:
Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

„Děti nepatří před oltář, ale do školy“

V Německu nesmí existovat žádná dětská manželství,“ uvedl dnes v tiskové zprávě ministr spravedlnosti Heiko Maas, podle něhož děti nepatří před oltář, ale do školy.

Návrh zákona stanoví, že všechna dětská manželství budou automaticky neplatná. U mladistvých ve věku 16 až 18 let si Německo ponechá možnost manželství uznat. Soud tak může učinit v případě, že tomu budou nahrávat okolnosti. „To může být třeba případ, když už v takovém vztahu jsou děti nebo je žena těhotná,“ uvedl už dříve ministr spravedlnosti.

VIDEO: Děti, které ze Sýrie neodešly: Tito chlapci jako jediní z rodiny přežili bombardování, setkali se až v nemocnici.
Video  Dojemné setkání bratrů, kteří přišli o sourozence.  - Reuters
Video se připravuje ...

Norma počítá také s tím, že neplnoleté provdané dívky budou svěřeny do péče úřadů pro mladistvé. Ty pak prověří, jestli je nutné, aby byly od manželů dlouhodobě odloučeny.

Návrh mění i legislativu týkající se uzavírání manželství v Německu, když stanoví, že do takového svazku bude možné vstoupit výhradně až po dosažení plnoletosti. Dosud to bylo výjimečně možné už v 16 letech, pokud byl druhý z partnerů plnoletý a povolil to německý soud.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor o tom, jak se české ženy stávají pro některé Araby vstupenkou do Evropy.

Video  České ženy jako vstupenky do Evropy? Pozor na lásky z dovolené!  - Andrea Ulagová, David Vaníček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi