Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kamion z Česka vezl do Británie africké uprchlíky. Řidič: Nevěděl jsem o nich

Autor: vei, vk - 
26. března 2017
19:20

Moment překvapení prý zažil řidič kamionu, který patří české firmě z Táborska. V jeho zadní části totiž převezl do Velké Británie tři uprchlíky z Eritreje. Upozornily ho na to podezřelé zvuky, kvůli kterým zavolal policii. Ta vyvedla migranty z auta a v poutech převezla na služebnu. V tuzemské centrále o problémech s kamionem zatím nic netušili, jak uvedla společnost pro Blesk.

Že není něco v autě v pořádku, nahlásil řidič kamionu české firmy v sobotu u britského Peterboroughu. Prý slyšel v nákladním prostoru podezřelé zvuky. Zavolal proto na číslo 999 cambridgeské policii. Podle všeho ani netušil, co nebo spíš koho v přívěsu z České republiky převáží. Po příjezdu strážníci návěs otevřeli. Objevili v něm tři muže z Eritreje.

Poté, co je policie vytáhla ven, dostali Afričané pouta. Vyšetřovatelé zatím nechtějí o případu podat další informace.

Není ani jasné, jestli jsou objevení uprchlíci obviněni z nějakého trestného činu a jestli budou smět dál zůstat ve Velké Británii. Na případ upozornil web deníku Dailymail.

Britové našli v kamionu z Česka schované tři uprchlíky Britové našli v kamionu z Česka schované tři uprchlíky | Paul Marriot/REX/Shutterstock

Firma prý nemá o ničem ponětí

Vedoucí dispečer Petr Kolář, který má na starosti v transportní firmě (Kafka transport, a.s.) mezinárodní kamionovou dopravu, o žádném problému s uprchlíky v neděli v podvečer nic nevěděl.

„To by mi řidiči volali, si myslím. V sobotu dva kamiony přejížděly do Anglie, jeden je někde na severu a druhý už se vrací zpět. Nikdo mi ani včera ani dnes nevolal. Kdyby byl nějaký problém, předpokládám, že by mi volali jako prvnímu. Zatím o tom nevím, uvidíme zítra,“ řekl Petr Kolář.

Eritrejci míří do Evropy přes Egypt

Eritrejci jsou přitom nejpočetnější skupinou uprchlíků, která žádá ve Velké Británii o azyl. Jen v roce 2015 jich bylo podle úřadů asi 3700. Ze své země utíkají především kvůli politické situaci, nuceným pracím i kvůli neomezené branné povinnosti. Země má kvůli tomu přezdívku „africká Severní Korea.“

Británie vyhověla loni asi třetině žadatelů o azyl. Ministerstvo vnitra ale v loňském roce muselo kvůli žalobám změnit pravidla. A tak je možné, že číslo mnohonásobně vzroste. Žadatele totiž kvůli možnosti pronásledování a perzekuce v jejich zemi není tak jednoduché vracet zpět.

V prvním čtvrtletí letošního roku tak britské ministerstvo vnitra vyhovělo zhruba 86 procentům žádostí o azyl.

Britové našli v kamionu z Česka schované tři uprchlíky Britové našli v kamionu z Česka schované tři uprchlíky | Paul Marriot/REX/Shutterstock

 Česká policie má na uprchlíky svou „vychytávku“:

Video  Policisté si pořídili „lovce uprchlíků.“ Jeden vůz stojí 5,5 milionu  - Karel Kopáč
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině