Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Syřan se domáhal smazání falešných zpráv na Facebooku. Soud prohrál

Autor: ČTK, deb - 
7. března 2017
16:10

Facebook nemusí vyhledávat a mazat všechny falešné zprávy o syrském uprchlíkovi v Německu, které se touto sociální sítí šíří. Rozhodl o tom v úterý soud první instance v bavorském Würzburgu. Vymyšlené příspěvky jsou podle něj dílem uživatelů, a sociální síť tak nezanedbala svou povinnost, když je sama od sebe nemazala. I když v procesu, který byl prvním svého druhu, šlo jen o konkrétní případ mladého Syřana, může mít celá kauza výrazně širší dopady.

Anas Mudamání byl jedním z uprchlíků, kterým se po příchodu do Německa podařilo udělat si takzvané selfie s kancléřkou Angelou Merkelovou. Později ale kdosi za použití této fotky Mudamáního na Facebooku označil za pachatele útoku na bezdomovce v berlínském metru. Další uživatel zase na konci loňského roku z Mudamáního udělal útočníka na vánoční trh v Berlíně. Ani s jedním útokem neměl Syřan nic společného, oba příspěvky ale sdílely stovky uživatelů sociální sítě.

Facebook sice po čase odstranil oba původní vymyšlené příspěvky, nikoli však ty se stejným obsahem, které mezitím sdíleli další uživatelé. A právě toho chtěl Mudamání, který se příspěvky cítí poškozen, dosáhnout.

Bavorský soud ale v úterý konstatoval, že i když příspěvky byly vymyšlené a urážlivé, Facebook se s nimi neztotožnil a není zodpovědný za jejich preventivní odstraňování. Odstraňovat tak nadále musí jen konkrétní protiprávní příspěvky, které uživatelé nahlásí.

Právník uprchlíka: Na řadě jsou politici

Syřanův právník Chan-jo Jun je přesvědčen, že nyní jsou na řadě politici, kteří by měli změnit současnou legislativu, aby lépe chránila dotčené. Facebook podle něj zatím nepostupuje s dostatečnou důsledností nejen proti falešným zprávám, ale ani proti výhrůžkám násilím, projevům nesnášenlivosti a dalším deliktům, kterých se dopouštějí uživatelé této sociální sítě.

Facebook má stejně jako další sociální sítě povinnost mazat komentáře a příspěvky, které jsou v rozporu s německými zákony. Činit tak musí hned, jakmile se o nich dozví. Řada německých politiků včetně ministra spravedlnosti Heika Maase (SPD) je však toho názoru, že dosavadní snahy Facebooku v této oblasti byly nedostatečné.

Zahraničním novinářům Maas na konci loňského roku řekl, že pokud se do jara situace nezlepší, sáhne k opatřením ve formě zákona, která provozovatele k důslednějšímu postupu donutí. Někteří politici od ministra očekávají také kroky, které Facebook povedou k lepší spolupráci s policií než dosud.

Někdo se domáhá na Facebooku výmazu falešných zpráv, jinému sociální sítě ničí vztah. Podívejte se na video:

Video  „Buď Facebook, nebo já!“ Jak sociální sítě ničí naše vztahy?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině