Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osm Iráčanů si za hromadné znásilnění Němky odsedí až 13 let. Devátý to prospal

Autor: nka - 
3. března 2017
11:30

Osm Iráčanů, kteří během oslav předloňského Silvestra ve Vídni hromadně znásilnili německou turistku, půjde do vězení. Soud jim vyměřil tresty ve výši 9 až 13 let. Jednoho z obviněných soud propustil bez trestu. Prokázalo se totiž, že během události spal.

Ženě (28), která nyní trpí posttraumatickým šokem a neobejde se bez péče psychiatra, soud přiřkl odškodné ve výši 25 tisíc eur (675 tisíc Kč).

Obě strany zvažují, že se proti výši trestu odvolají. Podle advokáta obviněných má trest sloužit i jako varování pro další uprchlíky před pácháním podobných činů. „Myslím, že jistě sehrála určitou roli snaha, dát těmto lidem najevo, že podobné chování jim v Rakousku nebude nikdo tolerovat,“ řekl Andreas Reichenbach.

Útok se odehrál o předloňském Silvestru, kdy žena ze severního Německa přijela do Vídně na návštěvu ke kamarádce. Oslavovaly a popíjely spolu alkohol v centru, ale žena se během noci kamarádce ztratila a narazila na skupinku Iráčanů. Ti využili její opilosti a odvedli ji do bytu, kde ji celou noc znásilňovali.

Skupinu devíti mužů mezi 22 a 48 lety, kteří byli všichni členy jedné rodiny, vyšetřovatelé pozatýkali loni v létě. Pět z nich už v té době dostalo azyl, ostatní na vyřízení žádosti čekali.