Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Uprchlík chce promazat Facebook. Po selfie s Merkelovou je tu za atentátníka

Autor: ČTK, sou - 
6. února 2017
19:50

V bavorském městě Würzburg se začal v pondělí soud zabývat požadavkem syrského uprchlíka Anase Mudamáního, aby Facebook smazal všechny falešné zprávy týkající se jeho osoby. Přestože u soudu, který je první svého druhu, půjde jen o konkrétní případ Mudamáního, může mít celá kauza výrazně širší dopady. Opatření proti šíření falešných zpráv v současné době zvažují němečtí politici.

Mudamání byl jedním z uprchlíků, kterým se po příchodu do Německa podařilo udělat si takzvané selfie s kancléřkou Angelou Merkelovou. Právě to ale později kdosi zneužil, když Mudamáního na Facebooku označil za pachatele útoku na bezdomovce v berlínském metru, s nímž mladý Syřan neměl nic společného.

Další uživatel Facebooku zase na konci loňského roku Mudamáního označil za útočníka na berlínský vánoční trh, při němž zahynulo 12 lidí a další desítky byly zraněny. Skutečným útočníkem byl přitom Tunisan Anis Amri. Oba příspěvky následně sdílely stovky uživatelů sociální sítě a Mudamání se tomu jen těžko mohl bránit.

Facebook stáhl jen původní vymyšlené příspěvky

Facebook sice po čase odstranil oba původní vymyšlené příspěvky, nikoliv však ty se stejným obsahem, které mezitím sdíleli další uživatelé. A právě toho chce Mudamání, který se příspěvky cítí poškozen, u soudu dosáhnout. Dosud Facebook kontroluje a případně maže jen konkrétně nahlášené příspěvky.

Pokud Mudamání u soudu uspěje, chce se dožadovat odškodného. „Chci dokázat, že je možné, aby se oběti falešných zpráv soudní cestou úspěšně bránily Facebooku a jeho uživatelům,“ říká jeho právník Chan-jo Jun.

Tento německý advokát Facebook kritizuje dlouhodobě. Sociální síť podle něj nepostupuje s dostatečnou důsledností nejen proti falešným zprávám, ale také proti výhrůžkám násilím, projevům nesnášenlivosti a dalším deliktům, kterých se dopouštějí její uživatelé.

Ministr: Sociální síť neudělala dost

Facebook má stejně jako další sociální sítě povinnost mazat komentáře a příspěvky, které jsou v rozporu s německými zákony. Činit tak musí hned, jakmile se o nich dozví. Řada německých politiků včetně ministra spravedlnosti Heika Maase (SPD) je však toho názoru, že dosavadní snahy Facebooku v této oblasti byly nedostatečné.

Zahraničním novinářům Maas v listopadu řekl, že jestli se do jara situace nezlepší, sáhne k opatřením ve formě zákona, která společnosti k důslednějšímu postupu donutí. Někteří politici od ministra očekávají také kroky, které Facebook povedou k lepší spolupráci s policií než dosud.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Další články
Články odjinud