Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drogy, rvačky, přepadení: Uprchlické gangy terorizují vyhlášené obchodní centrum

Autor: Alexandr Božilov - 
17. ledna 2017
20:32

Obchodní centrum s největším obratem ve Švédsku se pomalu mění v „no-go zónu“. Na vině jsou podle policie gangy mladistvých migrantů, které terorizují jak návštěvníky, tak prodejce. Nákupní dům s přibližně 180 obchody a restauracemi tak neustále střeží policejní hlídky. Někdy však ani to nepomůže.

Bylo to vyhlášené obchodní centrum, pomalu se však mění v místo, kam se lidé bojí chodit. Nákupní středisko Nordstan ležící ve druhém největším švédském městě Göteborgu totiž sužují gangy mladých migrantů. „Večer tu prodávají drogy a občas se mezi sebou poperou. Konflikty ze svých domovských zemí si totiž přenášejí sem,“ uvedl pro švédský večerník Expressen jeden z policejních důstojníků Jonas Bergqvist.

Švédská policie (ilustrační foto) Švédská policie (ilustrační foto) | scom

Problémy podle něj pravidelně začínají okolo osmé hodiny večerní, kdy obchody začínají zavírat. V tu dobu prý skupinky mladíků mnohonásobně převyšují počet přítomných policistů. „Od minulého podzimu jsme zaznamenali výrazný nárůst incidentů. Ty způsobují především příslušníci menšin, kteří se zdržují tady v Nordstanu,“ popisuje situaci Bergqvist.

Policejní důstojník také zdůrazňuje, že agresivita gangů stále narůstá, a to nejen vůči příslušníkům policie. Podle ruské stanice RT došlo v poslední době v nákupním středisku k několika závažným incidentům. Jeden mladík například vypověděl, že byl přepaden a okraden, když mu útočník na krk přitlačil kus rozbitého skla. Pachatel pak následně střepem ohrožoval i prodavače, který přepadenému přispěchal na pomoc.

Místní úřady připisují zhoršení bezpečnostní situace zvýšenému počtu přijíždějících migrantů , kteří u sebe nemají žádné dokumenty. Takové pachatele je pak velice obtížné dostat před soud a policii často nezbývá nic jiného než útočníka předat sociálním službám.

„Stáli přede mnou lidé, kterým mohlo být tak 35, ale tvrdili, že jim je 15. Nemůžu jim dokázat, že lžou, takže je prostě musíme nechat jít,“ popisuje zoufalou situaci policista Rikard Sorensen.

Migranti ve Švédsku (ilustrační foto) Migranti ve Švédsku (ilustrační foto) | Reuters

Obchodní centrum Nordstan se tak začíná řadit mezi takzvané no-go zóny. Za ty se považují místa či celé čtvrtě, kde pravidelně dochází k závažným incidentům, jako jsou loupežná přepadení, krádeže, fyzické útoky či sexuální napadení. V září minulého roku bylo podle RT takových míst ve Švédsku okolo 55.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině