Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němci zatkli muže napojeného na teroristy. Měl jim pomáhat s útoky v Paříži

Autor: ČTK, bog - 
21. prosince 2016
19:55

V Německu zatkli 24letého Maročana, jenž je podezřelý z napojení na islamisty, kteří loni v Paříži zavraždili 130 lidí. Podle žalobců členům teroristické buňky zajišťoval byty pro plánování útoků. S odvoláním na federální prokuraturu o tom informovala agentura Reuters.

Maročan byl v úterý zadržen v Dolním Sasku a obviněn z členství v buňce extremistického Islámského státu, která má na svědomí masakr v Paříži. Při něm loni 13. listopadu zabili v hudebním klubu Bataclan tři islámští radikálové 90 lidí. Takřka souběžně usmrtili jiní islamisté u sportovního stadionu a ve dvou pařížských restauracích dalších 40 osob.

Muž je podezřelý, že mezi říjnem 2014 a jarem 2015 pronajal byty v Turecku a Řecku, které použili příslušníci buňky k plánování těchto útoků.

Podle žalobců také věděl o schůzce členů skupiny v Belgii 15. ledna 2015, které předsedal hlavní koordinátor útoků Abdelhamid Abaaoud a kde se domlouvala příprava atentátů.

I po svém návratu do Německa v květnu 2015 byl v kontaktu se skupinou vedenou Abaaoudem a projevoval připravenost k přijímání dalších příkazů,“ uvedla prokuratura.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi