Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chorvati „vyhmátli“ dodávku s 67 migranty. Byly tam i děti přiotrávené plynem

Autor: jer, ČTK - 
18. prosince 2016
16:00

Chorvatská policie zadržela na dálnici dodávku s téměř sedmi desítkami migrantů, zejména z Afghánistánu. Většina z nich byla okamžitě převezena do nemocnice, někteří z nich s příznaky otravy výfukovými zplodinami. Policisté zatkli řidiče a jeho spolujezdce, oba s bulharskou státní příslušností, pro podezření z nezákonného převaděčství. Informovala o tom agentura Hina.

Policie zastavila nedaleko města Novska dodávku s britskou poznávací značkou v sobotu večer v rámci rutinní namátkové kontroly.

K svém překvapení našla v nákladním prostoru namačkaných 67 lidí, z nichž 42 bylo odvezeno k lékařskému ošetření. Někteří z migrantů byli už v bezvědomí, jiní na místě zvraceli. Mezi přiotrávenými byli dva chlapci ve věku 10 a 12 let a také dospívající ve věku od 15 do 20 let.

„Byli ve vážném stavu, dehydrovaní. Zřejmě nejedli aspoň pět dní,“ řekl chorvatský ministr zdravotnictví Milan Kujundžić.

Chorvatsko leží na takzvané balkánské trase pro přistěhovalce a uprchlíky směřující zejména do Německa z Blízkého východu. Od září loňského roku do letošního března jich chorvatským územím prošlo kolem 650 000, dokud Rakousko společně s balkánskými státy neuzavřely své hranice.

Vše o uprchlické krizi, zde