Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kapitán lodi nechal utopit 900 uprchlíků. Tunisan dostal 18 let

Autor: ČTK - 
13. prosince 2016
14:05

Soud v italské Katánii poslal v úterý na 18 let do vězení tuniského kapitána lodi, který loni zavinil smrt téměř 900 uprchlíků ve Středozemním moři. Syřan, kterého přeživší označili za jeho pobočníka, dostal pět let. Infomovala o tom agentura ANSA.

Sedmadvacetiletý Tunisan Muhammad Alí Málik svou vinu popíral. Jeho obhájce tvrdil, že si cestu zaplatil jako ostatní uprchlíci. Málik soudu řekl, že znal členy posádky, kteří na rozdíl od něho byli odpovědni za řízení lodi, žádný z nich však nebyl mezi přeživšími. Soud však této verzi neuvěřil.

Svou vinu nepřiznal ani Syřan Mahmúd Bichit, jehož soud na základě výpovědí svědků uznal za spoluviníka a vyměřil mu pětiletý trest. Oba byli odsouzeni za napomáhání ilegální migraci, Málik navíc za mnohonásobné zabití.

Podle prokuratury mělo ztroskotání řadu příčin, mimo jiné přetíženost plavidla či chybné Málikovy manévry, kvůli nimž narazilo do obchodní lodi King Jacob, která přijela na pomoc.

Italskému námořnictvu se podařilo dostat z moře více než stovku utonulých, další těla se nenašla. Počet mrtvých tak stále zůstává předmětem dohadů.

 Tragédii, která se stala loni v dubnu, přežilo pouze 28 lidí.

Ian.K ( 13. prosince 2016 15:18 )

 Kolik stoji nový parník, já mu ho koupím, ať může jezdit.

Zobrazit celou diskusi