Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Merkelová deportuje z Německa 100 tisíc uprchlíků. Dostanou letenku i peníze

Autor: Alexandr Božilov - 
28. listopadu 2016
21:15

Německo se chystá repatriovat okolo 100 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl. Podle německého deníku Die Welt to oznámila kancléřka Angela Merkelová, mezi uprchlíky přezdívaná jako „Mama Merkel“. Zhruba dvě třetiny z tohoto počtu by měly zemi opustit v rámci dobrovolných programů.

Německá kancléřka Merkelová přednesla své vize ohledně řešení uprchlické krize na víkendové regionální konferenci Křesťanskodemokratické unie v Neumünsteru. „Není možné, aby všichni mladí lidé z Afghánistánu přišli do Německa,“ naznačila Merkelová, koho se primárně budou repatriace týkat.

Neúspěšní žadatelé o azyl, kteří jsou zaregistrováni v dobrovolných repatriačních programech, dostanou letenku a také nespecifikovanou finanční částku pro „nový začátek“. Tu budou moci využít, jakmile se znovu usadí v zemi svého původu. Podle Merkelové se tato možnost týká přibližně 60 tisíc lidí. Zbylých 40 tisíc běženců, které chce Německo v následujících měsících vyhostit, bude čelit nucené deportaci.

Kancléřka běžence do Německa dřív sama pozvala

Merkelová, která minulý týden oznámila, že se bude i příští rok ucházet o post kancléře, už po několikáté zdůraznila nutnost repatriace neúspěšných žadatelů o azyl. „Nejdůležitější věcí v následujících měsících je repatriace, repatriace a ještě jednou repatriace,“ nechala se podle agentury Reuters slyšet kancléřka v září.

Před rokem a půl přitom Merkelová sklidila ostrou kritiku z řad svých politických odpůrců i přívrženců poté, co otevřela uprchlíkům hranice a pozvala je do Německa. Jen za rok 2015 jich přišlo přes milion. Zdaleka ne všichni ale splňovali podmínky pro udělení azylu.

Německá kancléřka Angela Merkelová Německá kancléřka Angela Merkelová | EPA

Podle srpnového vyjádření německého ministra vnitra Thomase de Maiziera bylo v roce 2015 vráceno zpět do země původu 21 tisíc běženců. Za prvních sedm měsíců letošního roku repatriovalo Německo 35 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině