Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na uprchlíky u Vídně zaútočil žhář. Lahev od piva naplnil hořlavinou

Zápalnou lahví zaútočil neznámý útočník nebo útočníci na azylové centrum nedaleko Vídně. Podobný útok se odehrál také nedávno v Německu. (Ilustrační foto)
Zápalnou lahví zaútočil neznámý útočník nebo útočníci na azylové centrum nedaleko Vídně. Podobný útok se odehrál také nedávno v Německu. (Ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2016
20:30

Azylové centrum u Vídně se v noci na neděli stalo terčem útoku neznámých žhářů. Zápalná lahev se roztříštila o zeď střediska v Himbergu, nikdo ale nebyl zraněn. Zemská kriminální policie vyšetřuje incident pro podezření na trestný čin z nenávisti, řekl agentuře APA policejní mluvčí Johann Baumschlager.

Útočník nebo útočníci podle Baumschlagera útočili lahví od piva. Ta byla očividně naplněná hořlavinou. Na zdi objektu zůstaly ohořelé stopy.

Letos v červnu neznámí žháři zapálili novou, ještě neobývanou ubytovnu pro žadatele o azyl v Altenfeldu na severu Rakouska u hranic s Českem a Německem. Loni rakouští policisté podle agentury APA zaznamenali 25 různých útoků na ubytovny pro migranty.

Migrační krize v Rakousku mimo jiné způsobila nárůst podpory pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Její kandidát na prezidentský úřad Norbert Hofer na konci května jen velmi těsně podlehl ve volbách expředsedovi Zelených Alexanderovi Van der Bellenovi. Kvůli pochybením komisí při sčítání hlasů se bude 4. prosince konat soudem nařízené opakované druhé kolo voleb.

Video  Uprchlíci brali oslavy silvestra jako swingers party, řekl arabista Petr Pelikán o novoročních útocích v Německu.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Norberta Hofera podpořili otevřeně jak Miloš Zeman, tak Václav Klaus. Exprezident to stihl během minulého víkendu na konferenci o migraci přímo v Rakousku. Klaus před uprchlíky opět důrazně varoval. Podle serveru listu Salzburger Nachrichten hovořil o probíhající evropské válce, byť "jen naštěstí v rovině idejí a interpretací".

Také Hofer kritizoval nedostatky uprchlické politiky z posledních let ve své zemi. Jako prezident by prý rozpustil vládu, která by nedokázala přijmout příslušná protiopatření. Slíbil, že pokud bude zvolen, bude ve své funkci "neoblomný".

Hofer slíbil, že pokud vyhraje, pojede na svou první zahraniční návštěvu nejdříve do Česka. Již v září zde navštívil prezidenta Miloše Zemana. "Na jedné straně máme velké hráče Francii, Německo, dříve Británii a státy Beneluxu, kteří jsou velmi silní. Hledám spojence pro nový model, jimiž mohou být Maďarsko, Česká republika, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko, Chorvatsko, tedy země s podobnou kulturou," řekl Hofer podle časopisu Profil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi