Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Na Plzeňsku zakotvilo 45 uprchlíků. V Balkové pro ně otevřeli nové zařízení

Autor: ČTK, simao - 
16. listopadu 2016
16:05

Z uprchlické vlny byla v Česku spíš jen vlnka. Detenčním zařízením pro migranty v Drahonicích prošlo letos na čtyři stovky lidí a na konci roku se bude areál zavírat. 45 lidí nyní převezli do Balkové na Plzeňsku. Jak dříve upozorňoval ministr Robert Pelikán (ANO), migrantů tam bylo tak málo, že se tam báli.

Do záchytného střediska pro běžence v Balkové na severním Plzeňsku přivezli v pondělí prvních 45 běženců. Ministerstvo vnitra je tam převezlo z bývalé severočeské věznice v Drahonicích, která dočasně sloužila uprchlíkům, ale vrátí se vězeňské službě, uvedla středeční MF Dnes.

Areál někdejší školy v přírodě v Balkové je teď nejvytíženějším záchytným zařízením v Česku. Celkem je ve čtyřech zařízeních 64 běženců, z toho dvě třetiny v Balkové, uvedl list.

Kiril Christov ze Správy ubytovacích zařízení ministerstva vnitra uvedl, že Balkovou zprovoznili v pondělí. „Začali jsme převážet klienty z Drahonic, vše proběhlo bez problémů. V Balkové je k dispozici 200 lůžek. Zařízení bude sloužit k ubytování zajištěných samostatných mužů. Areál nebudou moci opouštět,“ řekl listu.

Běženci jsou tak nyní nově v budovách v hlubokém údolí uprostřed lesů poblíž Chyše na hranici Karlovarského a Plzeňského kraje. V úterý tam byl podle MF Dnes klid. V areálu se pohybovalo jen několik mužů v černých uniformách policie a u vjezdu muži v reflexních vestách. Nejméně dvoumetrový plot je pod neustálým dohledem kamer.

Pelikán: V Drahonicích bylo migrantů tak málo, že se tam báli

V dalším zařízení v Bělé pod Bezdězem je k dispozici 246 lůžek, obsazených jich v úterý bylo jen devět. Ve Vyšních Lhotách je deset běženců, může jich tam být až 544.

Drahonice už jsou prázdné, bylo v nich 240 míst. O tom, že se budou zavírat, mluvil 27. října ve Sněmovně během interpelací i ministr Pelikán.

„Ano, skutečně objekt Drahonice už nebude potřeba pro migranty, protože jich máme tak málo, že se tam bojí, což je myslím si dobrá zpráva a měla by zaznívat častěji,“ glosoval ministr situaci kolem Drahonic.

Zvažuje se přitom, že se v objektu opět otevře věznice. „A to v kategoriích, kde máme dnes největší přeplněnost, to je dozor a dohled. Přinese to bohužel nějaké finanční náklady. V podkladech mi vězeňská služba napsala více než 100 milionů. Věřím, že to nebude více než 100 milionů,“ dodal Pelikán.

„Počty běženců u nás klesají. Několik dnů nepřibude nikdo, pak jeden, dva a zase nikdo,“ řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Od 15. července 2015, kdy policisté odhalili první běžence, zadrželi do půlnoci ze 14. na 15. listopad 2016 v ČR 3756 lidí.

Vše o uprchlické krizi čtěte ZDE