Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nechceme je tady“. Příjezdu migrantů lidé z italského městečka zabránili

Autor: Alexandr Božilov - 
27. října 2016
00:50

Velké drama se v pondělí večer odehrálo v malém italském městečku. Místním obyvatelům se vůbec nezamlouvalo, že k nim chtějí úřady přemístit skupinu uprchlických žen, a pomocí barikád zatarasili příjezdové komunikace. Ženy původem z Afriky musely být ubytovány na jiném místě.

Nespokojení obyvatelé malé obce Gorino na severu Itálie vyšli do ulic v pondělí večer. Pomocí dřevěných palet a popelnic zablokovali všechny tři příjezdy do městečka. Podle deníku La Nuova Ferrara následně zhruba 200členný dav skandoval na adresu migrantek: „Nechceme je tady!“. Gorino má přitom celkově 400 až 500 stálých obyvatel.

Obyvatelé italského městečka zabarikádovali příjezdové cesty. Skupina migrantů se dovnitř nedostala. Obyvatelé italského městečka zabarikádovali příjezdové cesty. Skupina migrantů se dovnitř nedostala. | Profimédia

Italské úřady chtěly 12 žadatelek o azyl původem z Nigérie, Guiney a Pobřeží slonoviny i s jejich dětmi umístit do místního penzionu s příznačným názvem „Love and Nature“. Ten sice patří místním orgánům, poslední čtyři roky je ale v pronájmu. Současný majitel pro místní deník uvedl, že už před týdnem úřady varoval, že penzion je zcela plný, a migrantky proto nemůže ubytovat.

Na sociálních sítích se okamžitě objevila ostrá kritika obyvatel přímořského městečka. Někteří lidé je dokonce vinili z rasismu. To však protestující odmítají. „Náš region je izolovaný. Tahle pláž je jediný důvod, proč k nám jezdí turisté. Když tu budou migranti, nikdo sem nepřijede,“ uvedl podle deníku La Nuova Ferrara jeden z protestujících.

Kromě kritiky se ale lidé z Gorina dočkali také chvály. Člen městské rady z pravicové strany Liga severu Alan Fabbri označil protestující za „hrdiny odporu proti diktatuře přijímání“.

„Děkuji všem, kteří povstali tuto noc a bojovali za demokracii a zdravý rozum,“ uvedl Fabbri na své facebookové stránce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině