Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Calais „likvidují“ uprchlický tábor. Migranty rozmístí po celé Francii

Autor: mib/ČTK - 
24. října 2016
06:57

Francouzské úřady chtějí v pondělí zahájit evakuaci a likvidaci uprchlického tábora v severofrancouzském Calais, kde podle odhadů ve špatných hygienických a bezpečnostních podmínkách žije přes 6000 migrantů. Operace, kterou vláda označuje za humanitární, potrvá nejméně týden. Na hladký průběh evakuace bude dohlížet na 1250 policistů a četníků.

Od 08:00 SELČ má šedesátka autobusů začít převážet obyvatele improvizovaného tábora do některého ze 454 připravených ubytovacích středisek po celé Francii. Každý z běženců si bude moci vybrat mezi dvěma destinacemi.

Migranti, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, se prý v naprosté většině se situací smířili. Neočekávají se tak nějaké větší nepokoje a násilnosti. Počítá se ale s tím, že především někteří muži se pokusí zůstat v oblasti, protože nechtějí žádat o azyl ve Francii, ale v nedaleké Británii.


Předvolební kampaň a obavy z chování ve městech

Otázka migrace patří k ústředním tématům kampaně před prezidentskými a parlamentními volbami, které se budou ve Francii konat příští rok na jaře. Socialistická vláda čelí delší dobu kritice, že není schopna vyřešit situaci s tisícovkami migrantů, kteří v oblasti Calais žijí ve velmi špatných podmínkách a vyvolávají napětí mezi místními obyvateli.

Plány na uzavření tábora vyvolaly protesty mnoha konzervativních a krajně pravicových lokálních politiků, kteří se obávají důsledků pobytu migrantů z Calais ve svých městech. Tyto protesty nyní nejspíš zesílí.

Podívejte se na obrázky  uprchlického tábora v Calais:

jima ( 24. října 2016 07:26 )

 V noci ale doslo k nasilnostem. Nechapu proc policie tuto agresivni bandu nepostrili. Doufam, ze volby vyhraje Le Pen.

Zobrazit celou diskusi