Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Orbánovi nestačí dohoda o uprchlících s Tureckem. Chce smlouvat i s Egyptem

Autor: ČTK - 
24. září 2016
19:37

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhl, aby Evropská unie zřídila na pobřeží Libye velký uprchlický tábor, kde by byly s pomocí libyjské vlády vyřizovány všechny žádosti Afričanů o azyl. Rovněž by podle něj mělo být zrušeno zbrojní embargo OSN, kterému Libye čelí od roku 2011. Orbán to v sobotu řekl ve Vídni na summitu evropských zemí, které jsou nejvíce zasaženy migrační krizí a které leží podél takzvané balkánské trasy.

Evropská unie by podle Orbána měla přispět ke stabilitě v rozvrácené Libyi, jinak nebude možné navrhovaný uprchlický tábor vytvořit. Do rozsáhlého zařízení by podle Orbánových představ Evropa vracela uprchlíky, kteří k jejím břehům dorazili ilegálně. Unie by rovněž měla s novou libyjskou vládou rychle uzavřít dohodu o spolupráci, než se příští rok na jaře v plné síle obnoví nápor uprchlíků připlouvajících přes Středozemní moře.

Podle předsedy maďarské vlády by měla unie podobnou migrační dohodu, jakou má nyní s Tureckem, uzavřít i s Egyptem. V Egyptě je teď podle Orbána asi 5,5 milionu uprchlíků a pokud Brusel s Káhirou neuzavře dohodu, „můžeme se odtud dočkat překvapení“, citovala Orbána agentura MTI.

Unie se podle šéfa maďarské vlády rovněž musí připravit na možné selhání migrační dohody mezi EU a Tureckem.

Spravedlivější rozdělení peněz

Budapešť rovněž požaduje, aby Brusel spravedlivěji rozděloval peníze mezi země nejvíce zasažené uprchlickou krizí. „Peníze jdou pořád jen Itálii a Řecku, zatímco Bulharsko, Makedonie a Srbsko dostávají ostudně malé částky,“ řekl Orbán. Zopakoval také, že odmítavé stanovisko Maďarska vůči kvótám na přerozdělování uprchlíků zůstává neměnné.

Rakouský kancléř Christian Kern do Vídně pozval představitele deseti států a Evropské unie. Hovořilo se především o potřebě účinnější ochrany vnějších hranic unie, nutnosti jednou provždy uzavřít balkánskou trasu a potřebě co nejrychleji uzavřít se třetími zeměmi dohody o vracení uprchlíků, kteří v unii nezískají azyl.

Lídři evropských zemí však na dnešním summitu v rakouské metropoli žádné konečné dohody nedosáhli, řekl Orbán. Proto podle něj budou nutné ještě další schůzky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi