Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec (6) napsal dojemný dopis Obamovi. Chce za brášku trpícího Umrána (5)

Autor: zst - 
22. září 2016
15:40

Šestiletý Alex ze státu New York napsal srdceryvný dopis prezidentovi USA Baracku Obamovi, kterého vyzývá, aby přivedl pětiletého Umrána k němu domů. Syrský chlapec se stal symbolem syrského konfliktu poté, co jeho fotky ze záchranky obletěly svět. Umrána od prachu a krve zachránili lékaři v polovině srpna z rozbombardovaného města Aleppo.

Barack Obama uspořádal v rámci Valného shromáždění OSN v New Yorku summit na téma migrace. Na setkání s prezidenty a premiéry se podělil o Alexův dopis. Šestiletý chlapec bydlí ve Scarsdale ve státě New York. I jeho evidentně dojaly fotografie malého Umrána zachráněného v Aleppu.

„To jsou slova šestiletého chlapce, dítěte, které se ještě nenaučilo být cynické, podezíravé nebo vystrašené z jiných lidí z důvodu odkud přišli, jak vypadají nebo jak se modlí,“ řekl k tomu Obama.

Prezident Spojených států označil uprchlickou krizi za výzvu pro mezinárodní společenství. „Svolal jsem tento summit, protože se jedná o jeden z nejnaléhavějších testů naší doby. Zkouší především naši schopnost ukončit konflikty, protože většina uprchlíků na světě pochází pouze ze tří zemí zpustošených válkou: Sýrie, Afghánistánu a Somálska,“ řekl během setkání Obama.

Video  Obama - uprchlický summit  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Překlad dopisu

Vážený prezidente Obamo,

pamatujete si na chlapce, kterého zachránila sanitka v Sýrii? Můžete pro něj, prosím, dojet a přivézt ho k nám domů? Zaparkujte na příjezdové cestě nebo na ulici a my na vás budeme čekat s vlajkami, květinami a balónky. Dáme mu rodinu a on bude naším bratrem. Catherine, moje sestřička, pro něj bude sbírat motýly a světlušky. Ve své škole mám kamaráda ze Sýrie, Omara, představím mu ho. Pak si můžeme společně hrát. Můžeme ho zvát na narozeninové oslavy a on nás bude učit další jazyk. My ho také můžeme učit anglicky, stejně jako mého kamaráda Aota z Japonska.

Řekněte mu, prosím, že jeho bratrem bude Alex, je velmi hodný chlapec, stejně jako on. Protože si nepřiveze hračky, protože je nemá, Catherine mu půjčí svého velkého modrého králíka s bílými pruhy. A já mu půjčím kolo a naučím ho na něm jezdit. Budu ho učit sčítání a odčítání v matematice. A ucítí vůni Catherinina lesku na rty ve tvaru tučňáka, který je zelený. Nenechá na něj nikoho sáhnout.

Moc děkuji, nemůžu se dočkat!

Alex, 6 let

Umrána zachránila sanitka

Video ze záchrany pětiletého Syřana Umrána Dakníše z trosek po ničivém náletu na město Aleppo zveřejnili syrští opoziční aktivisté na internetu v polovině srpna. Dítě, které záchranář usadil v sanitce do křesla, je pokryté prachem, na hlavě má krev a je očividně v šoku.

Kromě Umrána se podařilo z trosek vyprostit i jeho tři sourozence a rodiče. Děti jsou ve věku od jednoho do 11 let. Dům, ve kterém bydleli, se hodinu po jejich záchraně zřítil.

Jen několik dní po záchranné misi zemřel Umránův starší bratr Alí (10), který utrpěl během bombardování vnitřní poranění a život mu nezachránila ani operace v nemocnici.