Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Merkelové dal „nůž na krk“ letitý partner. Kvůli uprchlíkům a volbám

Autor: ČTK, kal - 
16. září 2016
13:55

Angela Merkelová se v Německu dostává pod rostoucí tlak. Kvůli neomezenému přijímání uprchlíků se německé kancléřce postavil šéf sesterské Křesťanskosociální unie CSU Horst Seehofer. V rozhovoru pro magazín Spiegel řekl, že pokud Merkelová nestanoví pro přijímání migrantů horní hranici, ve volbách ji nepodpoří. Takový postup by znamenal zlom v desítkách let trvající tradici, podle které Křesťanskodemokratická unie (CDU) a CSU mají společného kandidáta na kancléře.

„Limitu 200 tisíc uprchlíků se nevzdáme. Tam jde prostě a jednoduše o naši věrohodnost,“ řekl Seehofer v rozhovoru, jehož část zveřejnil server Spiegel Online.

CSU stanovení roční hranice pro přijímání uprchlíků v celém Německu požaduje dlouhodobě, zatímco Merkelová se jí brání. Někteří odborníci podotýkají, že něco takového stejně není možné, protože právo na azyl je zakotveno přímo v německé ústavě.

Seehofer, který postup kancléřky v migrační krizi kritizuje opakovaně, si je prý vědom, že dlouhodobé spory konzervativní unii škodí, politika se podle něj ale musí změnit, pokud chce znovu získat důvěru voličů.

CDU letos v několika zemských volbách ztratila. Poklesly také volební preference CDU/CSU v průzkumech. CSU, která na zemské úrovni působí jen v Bavorsku, se dalšímu poklesu snaží bránit i tvrdší rétorikou, pokud jde o migraci.

Německo čekají volby, po kterých by Merkelová mohla jako kancléřka skončit, na podzim 2017.

Vše o uprchlické krizi čtěte na Blesk.cz zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině