Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chovanec odmítá migranty z Turecka: Česko do konce roku nepřijme ani jednoho

Autor: ČTK, mb - 
28. srpna 2016
14:21

Česká republika do konce letošního roku nepřijme žádné migranty z Turecka. V televizních Otázkách Václava Moravce to v neděli uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). České bezpečnostní prověrky jsou podle něj zejména po pokusu o převrat v Turecku „velmi precizní“.

„Do konce roku nikoho nevezmeme, protože ty bezpečnostní prověrky jsou velmi precizní. Po tom, co se stalo v Turecku, a my nevíme, co přesně se v Turecku stalo – jestli to byl převrat nebo kontrapřevrat –, Turci dneska velice efektivně vojensky zasahují, ale já se obávám, že nezasahují ve prospěch lidí v Sýrii, ale že si řeší svůj konflikt s Kurdy. Já se obávám, jestli ta eskalace napětí, které dnes Turecko vyvolává ve směru ke Kurdům, nebude znamenat destabilizaci Turecka,“ řekl Chovanec.

„Pokud se zhroutí dohoda s Tureckem, tak nás může čekat letos migrační vlna menšího charakteru a daleko větší na jaře,“ upozornil. Podle něj ale není možné přistoupit na požadavek Turků a zrušit jim vízovou povinnost, protože nesplnili podmínky, které jim EU dala. „Pokud toto Evropa udělá, tak naprosto ztratí tvář,“ míní ministr.

Chovanec se také v souvislosti s migrací vyslovil pro vznik evropské armády, kterou podporuje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nemůžeme spoléhat na NATO a na Spojené státy, musíme být sami bojeschopní,“ prohlásil. S tím zásadně nesouhlasil další účastník debaty, poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Vznikne-li evropská armáda, tak to s trochou nadsázky bude německá armáda,“ uvedl. Podle něj je absurdní a nereálné, že by taková armáda fungovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi