Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Migranti popadli klacky a útočili na řidiče. V Calais je to na silnici o strach

Autor: mb - 
26. srpna 2016
13:00

Už to není žádná veselá scénka z televizního Mrazíka, tady jde o život. Maskovaní muži vyzbrojení klacky přehradili poraženým stromem silnici a ohrožují řidiče. Podle informací britských médií právě takto ve francouzském Calais řádí migranti.

Místní občany v okolí Calais terorizují běženci, uvedla britská média. Temné postavy vystupují ze stínu noci a přikazují řidičům, kudy jet a co dělat. Na „neposlušné“ Evropany se pak přistěhovalci vyzbrojili klacky, úniková cesta neexistuje. Silnici blokuje strom.

Incident zachytili britští řidiči, kteří projížděli kolem francouzského města. Na záběrech je pak vidět, jak jeden z utečenců „pacifikuje“ odbojného řidiče kamionu tím, že několikrát udeří břevnem do vozu.

To, že má Calais problém a ve městě není bezpečno, přiznává i starosta. Podle něj cestování po silnicích vedoucích k přístavu „není bezpečné od půlnoci do šesté ráno.“

Přestože je na videu vidět, že agresivní přistěhovalci po chvíli mizí v temnotě a na scéně se objevují policisté, strážců pořádku jednoduše není dostatek. Úřady proto vyzvaly vládu, aby pro zvládnutí situace nasadila armádu.

„Násilí se jen stupňuje, migranti se snaží dostat (do Británie) za každou cenu, protože nechtějí strávit v Calais zimu,“ říká předseda policejní unie v Calais Gilles Debove. V současnosti se v Calais nachází až devět tisíc uprchlíků, mnozí z nich se snaží do Spojeného království dostat tak, že se vloupají do kamionu, jenž míří do Británie.

Francouzské úřady se již několikrát pokusily nelegální kemp v Calais zlikvidovat, pokaždé ale vyrostl znovu. Místu se přezdívá „džungle“ kvůli divokým podmínkám, které v táboře panují. Výjimkou nejsou ani trestné činy, imigranti v „džungli“ znásilnili studentku žurnalistiky a minulý rok na novináře přistěhovalci zaútočili noži.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi